,,Без значение дали изборите през юни ще са 2 в

...
,,Без значение дали изборите през юни ще са 2 в
Коментари Харесай

Стоил Цицелков: Изборите ще са изключително трудни с тези над 20 кръпки в Изборния кодекс

,,Без значение дали изборите през юни ще са 2 в 1 или по настрана, те ще бъдат извънредно сложни поради над 20-те кръпки в Изборния кодекс, неефективната разяснителна акция и неналичието на сериозен одит на двете технологии за гласоподаване – хартиени бюлетини и машини.

За това предизвести в изявление пред БНР Стоил Цицелков - специалист по изборни въпроси, член на Обществения съвет на ЦИК и представител на Обединението за почтени избори.

„ Имаме потребност от напълно нова идея на гласоподаване. Сега сме с Изборен кодекс с над 20 кръпки и обичайно се трансформира. Страхувам се, че и в този момент може да забележим промени в последния миг. Тези методологически инструкции на ЦИК обичайно ги разгласяват в петък преди изборния ден. Има доста неща, които могат да се създадат, има задоволително време и не виждам да се вършат. Говоря за отговорността. На камерите виждаме дописване и като общество още не знаем, а и никой не ни демонстрира, кой е поръчителят, кой е изпълнителят и каква отговорност носят. “ - разяснява Стоил Цицелков.

Той показа, че сега имаме „ две враждуващи групи: технологиите – бюлетина и машини, а това е национална сигурност “.

„ И никой не споделя, че има подозрение в тях, а излиза и споделя „ откраднаха ми “ (вота - б.р.) ", разяснява специалистът по избори.

Той е безапелационен, че е належащо да се направи сериозен одит, без значение дали гласуването е на хартия или с машини.

По думите му, избори 2 в 1 или на разнообразни дати - всеки вид има положителни и неприятни аспекти:

" Най-общо, в случай че са настрана ще даде на българите опция да гласоподават за доста значимите избори за Екологичен потенциал, тъй като нашият парламент няма дълъг живот – 6-ти избори за 3 години. А за Екологичен потенциал е значимо, тъй като тези хора с високите заплати, които изпращаме на комфортни меките кресла в Брюксел и от време на време да им берем срама, те ще бъдат целия мандат в Екологичен потенциал. Това са значими избори, които ние пропущаме да проспим в 2 в 1. Все отново обаче, в случай че са в 2 в 1 ще вдигне интензивността за европейските изборите – 9 юни. "

" За страдание се опасявам при 2 в 1, че тематиката за европейските политики ще изпадне от дневния ред и ние ще отидем на избори, стимулирани от нашите вътрешни дребни дребнотемия, заяждания на политическите централи и няма да забележим огромната картина, от която България е част ", показа терзанията си специалистът.

Цицелков прикани българите:
" Не позволявайте да ви плашат с избори. Не позволявайте да ви описват, че би трябвало да са 2 в 1, с цел да спестим едни пари. Ако ще и 100 пъти да отидем на избори, само че да минем през филтриране, да назначим хора, които дават обещание неща и ги извършват. Това зависи от нашата памет, каква отговорност търсим и какъв брой сме склонни да им прощаваме. "
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР