Без вас Украйна щеше да бъде сама, заяви днес украинският

...
Без вас Украйна щеше да бъде сама, заяви днес украинският
Коментари Харесай

Европарламентът: Няма неутралност между огъня и пожарникаря

Без вас Украйна щеше да бъде сама, съобщи през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски в послание към Европейския парламент.

Борим се за оцеляване и сме доста решени, също колкото желаеме да бъдем равноправна част от Европа, добави той. Зеленски изрази очакване да се разиска вчерашната поръчка на Украйна за започване на присъединителни договаряния с Европейски Съюз.

За някои от нас през днешния ден е последният ден. Искаме децата ни да бъдат живи и мисля, че е заслужено. Само през вчерашния ден в Украйна бяха убити 16 деца. Каква военна опасност са децата?, попита той.

Много се веселя да усетя настроението в Екологичен потенциал - през днешния ден сме обединени. Не знаех, че това трябваше да бъде цената на европейското единение. Много е висока, хиляди починаха. Две революции и една война.

Ще победим всеки и се веселя, че освен го споделям, а можете да го видите. Показахме, че в същността си сме като вас. Покажете, че сте европейци и че няма да ни изоставите. Тогава светлината ще победи мрака, прикани Зеленски.

Той се включи по видеовръзка в почналия в Европейския парламент в Брюксел спор, отдаден на войната в Украйна.

Кадри от залата демонстрираха евродепутатите в приповдигнато въодушевление. Някои от тях са облекли фланелки с украинското знаме. Евродепутат даже се е загърнал с украинския байрак. Пред доста евродепутатски банки са сложени дребни плакати в жълто и синьо. Зад стола на ръководителя на Екологичен потенциал са издигнати знамената на Европейски Съюз и на Украйна. Присъстват множеството еврокомисари. Следобед Екологичен потенциал ще одобри резолюция за съветското навлизане в Украйна.

Не може да има индиферентност сред огъня и пожарникаря. Това съобщи ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола при откриването на изключителното съвещание



Тя поздрави украинците за проявената смелост в сраженията с съветските войски. Думите ѝ бяха посрещнати с продължителни аплодисменти на крайници от пленарната зала.

Трябва да удвоим напъните за нашарване на енергийните доставки, да не се оставяме в ръцете на автократи, не може повече да одобряваме парите на Кремъл, прикани Мецола. Руските олигарси не би трябвало повече да се възползват от Европейски Съюз, би трябвало да няма пристанище за техните яхти в Европа. Не може повече да продаваме паспорти на приятелите на Путин, които заплашват нашата сигурност, добави тя.

Мецола заяви, че Екологичен потенциал ще оцени молбата на Киев за участие в Европейски Съюз. Призовавам обществените медии да проявят отговорност и да схванат, че няма неутрална страна сред огъня и пожарникаря, съобщи тя.

Посланието на Европа е ясно - ще се надигнем и няма да отвърнем взор, когато по улиците се води борба за нашите полезности, уточни ръководителят на Екологичен потенциал. Тя настоя за следствие за военни закононарушения в Украйна и за заблуждение на съветския президент Владимир Путин под отговорност, както неговия беларуски сътрудник Александър Лукашенко.

Европа, каквато познаваме, е под опасност. Европа, за която толкоз хора дадоха толкоз доста. Видяхме дами да раждат в метростанции с Калашник до тях. Украинците се изправиха против съветското настъпление с нищо друго, с изключение на с достойнството си, съобщи Мецола.

От името на Екологичен потенциал тя осъди съветската военна експанзия в Украйна допустимо най-решително. Мецола изрази съпричастност със страдащите и убитите. Украинците демонстрираха, че си заслужава цената отбраната на нашия метод на живот. Последните дни бяха доста мъчителни, това би трябвало да бъде нашият час, в който си споделяме: " Каквото ще да коства! ", уточни ръководителят на Екологичен потенциал.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел назова войната на Русия в Украйна " геополитически тероризъм ". По неговите думи съветският президент Владимир Путин не е очаквал толкоз мощен, а може би и пагубен отговор.

Кръвопролитието и войната се завърнаха в Европа. Нападението против Украйна е удар по интернационалното право и реда, по човешкото достолепие и демокрацията, добави той в изключителния спор в Европейския парламент.

Владимир Путин очакваше да разпука европейското единение и сгреши. Може би очакваше безучастие - излъга се. Може би не очакваше украинския отговор, позволи Мишел. Русия, приключи войната, върни се вкъщи, да приказваме, прикани той.

Трябва почтено да признаем, че глобите против Русия ще имат цена и би трябвало да я платим, тъй като залогът са нашите полезности, убеждения и общото ни бъдеще, уточни Мишел. По мотив украинската молба за договаряния за присъединение към Европейски Съюз той означи, че въпросът е сензитивен и към този момент няма единогласие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР