Без училище. Без игри с приятелчета. Никакви лагер, спорт, басейни.

...
Без училище. Без игри с приятелчета. Никакви лагер, спорт, басейни.
Коментари Харесай

9 въпроса, които всеки родител трябва да задава по време на криза

Без учебно заведение. Без игри с приятелчета. Никакви лагер, спорт, басейни. Светът, какъвто децата познаваха, е извърнат на 360 градуса, и те са мощно разтревожени от новата действителност – без значение под каква форма го демонстрират. От възрастните в стаята зависи по какъв начин ще бъдат адресирани и излекувани тези усеща.  “Основната ни задача като родители не е да осигурим сигурна зона във времена на неустановеност, а да помогнем на децата да одобряват с самообладание несигурността. “, споделя за Fatherly д-р Джери Бубрик, клиничен психолог в  Child Mind Institute.

Децата не са глупави, нито дебелокожи.

Те чуват, че обсъждате рокадите в света след COVOD-19

Виждат заглавията на новините и си дават сметка, че до заниманията им от преди месец към този момент няма достъп. Децата нямат потребност от съответни отговори, а да усещат, че са обичани и ще се погрижите за тях – сигурност, която ще трансформира неяснотите на рецесията търпими.

“Искаме да ги научим по какъв начин толерират незнайното. Нека ви обяснят по какъв начин се усещат и за какво, а вие им помогнете да валидизират тези усеща с реплики като „ Имам същите терзания. Дай да нахвърляме хрумвания по какъв начин да я караме по-добре. “ Вместо единствено да давате отговори, влезте в разговор и сравнете предложенията си с тези на детето. “, съветва Бубрик.

Въвличането на децата в решаването на един проблем, без значение от възрастта им, ги кара да се усещат значими. Така те се считат за част от решението и това ги прави щастливи.  

Бубрик предлага да свалите градуса на напрежението в детето по време на рецесия с тези 9 въпроса с отворен край:

- Какво научи през днешния ден?

- Какво забавни или занимателно нещо чу през днешния ден?

- Кое бе най-забавното нещо, което направи?

- Какво очакваш да ти се случи на следващия ден с най-голямо неспокойствие?

- Коя бе най-тежката част от деня ти?

- Какво не ти хареса през днешния ден?

- Какво ти попречи да се забавляваш?

- Какво можем да създадем дружно, с цел да ни е по-весело?

- Прочетох нещо забавно през днешния ден и желаех да знам мнението ти за него? 

Като множеството неща в живота, точният миг е най-съществен.

Времето за лягане несъмнено не е интервала, в който да водите сходен диалог

Рисуквате да всеете още повече паники в детето, което към този момент се отпуска и настройва за сън. Не влизайте в подобен режим и за „ положително утро “, тъй като всичките ви въпроси ще разсънят съмнение. Изберете безпристрастен период от време, в който не изтлява някакъв спор, или различен прочувствен изблик. Вечерята е изключително подобаващ миг да зададете 9-те въпроса. Разходката ви със фамилията също.

“С моите деца ползвам една игра: Като розите. Разбива ледовете доста бързо. Розата има три съставния елемент. Стеблото е „ Кажи какво ти хареса най-вече през днешния ден “. Бодлите: „ Кажи какво не ти хареса “. Цветът: “Кажи какво очакваш с неспокойствие “. Завъртете по този начин репликата, че да получите отговор. “, казва психологът.

Ако децата ви не могат да изразят с лекост какво усещат

Използайте Табло на възприятията

Това би могъл да бъде елементарен лист от тетрадка с изписани думи за възприятията, или картинки с другите прочувствени положения. Има 5-годишни, които без проблем споделят какво изпитват, както и тейнейджъри, които не могат да вържад две думи на кръст за вътрешния си свят и няма да реагират, в случай че не употребявате сходен гальовен, шеговит жокер.

Последният съвет на Бубрик е използван както за дребните, по този начин и за огромните.  Не драматизирайте. Не зацикляйте върху отрицателното. И напомняйте на децата, че не, приятелчетата им нямат секрети преспивания в съученици, и не ги пускат на катерушките прец нощта. Всички сме си останали у дома.

“Помогнете на децата да живеят сега. Всички знаем какво се случва по света в този момент. Заедно ме. Имаме връзка с приятелите си. Нека се фокусираме върху това. Ще се борим с незнайното на следващия ден. “, казва експертът.

Източник: Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР