Без трактори в центъра на София премина вторият ден от

...
Без трактори в центъра на София премина вторият ден от
Коментари Харесай

Тракторите останаха извън София

Без трактори в центъра на София мина вторият ден от национални митинг на земеделците. Тежката техника - към 600 трактора, комбайни и други, пристигнала от страната, остана наоколо до Долни Богров, а земеделците организираха рано сутринта среща с представители на Столичната община, с цел да обсъдят по какъв начин да стачкуват в града. Там бе контрактувано сред 5 и 7 часа през днешния ден сутринта до 80 комбайни, трактори и други машини да се придвижат до бул. " Тодор Александров ", а от 10 до 11 часа от площада пред храм-паметника " Александър Невски " ще стартира шествие до постройката на Министерския съвет.
По-късно следобяд протестиращите се срещнаха край Долни Богров с министъра за земеделието Кирил Вътев и го посрещнаха с излято българско прясно мляко,     с освиркване и крясъци " Оставка ". Земеделците обясниха, че с това деяние демонстрират какво става с българското мляко, откакто внасяме украинско. Символично на пътя бяха изхвърлени също малини и ябълки. " Заедно с още четири страни сме най-потърпевши. Уважавам вашият митинг. Всеки се бори за своето право да създава и да получи заслуженото ", сподели министър Вътев пред протестиращите зърнопроизводители.
Министърът изясни, че има един месец, в който би трябвало да определим настояванията за количествата, които можем да допуснем и тези, които не желаеме да допуснем. Освободени били и 150 млн. лв. за обезщетения за производителите поради последствията от войната в Украйна. Другите 63 милиона лв. също били обезпечени.
По-късно представители на протестиращите се срещнаха с министър председател акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и министъра на финансите Асен Василев, с цел да договарят. До публицистичното привършване на броя срещата не беше свършила.
" Управляващите в последния миг излъгаха земеделците, променяйки своята позиция във връзка с рухване на възбраната за импорт на украинско зърно. До последния миг министър Вътев освен твърдеше, че възбраната би трябвало да остане, само че и че би трябвало да се разшири обсега на тази възбрана и в нея да се включат нерафинирано слънчогледово олио и сухото мляко, мед и месо даже. Затова хората имат съображение да стачкуват - те нямаха време за реакция ". Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " Деян Дечев в тв ефир. Той акцентира обстоятелството, че решението у нас е било взето преди решението на Европейската комисия. " Те за следващ път наведоха глава пред Европейска комисия, значително може би, затваряйки опцията да желаеме обезщетения от нея. Унгария и Полша споделиха, че ще платят санкцията, която ще им бъде наложена от Европейска комисия, само че те ще защитят своите консуматори и националните ползи ", акцентира социалистът.
По думите му доста са били грешките, които държавното управление и земеделското министерство са позволили, като добави, че този въпрос даже не е бил гледан в отрасловата земеделска комисия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР