Без театър, изложба, кино, концерт - над 40 на 100

...
Без театър, изложба, кино, концерт - над 40 на 100
Коментари Харесай

Без театър, изложби, концерти! 40% българи не са ходили на културни събития през последната година

Без спектакъл, галерия, кино, концерт - над 40 на 100 от българите не са посетили никакви културни събития през последната година. Сред жителите в дейна възраст от 25 до 64 години, които са били на сходни събития, доминират дамите. Това сочат данни на Националния статистически институт, правени по отношение на огромно европейско изследване на обучение „ Adult Education Survey “.
Прочетете още
Жените по-често посещават представления  (пиеса, концерт, опера, балет) и културни забележителности(музеи, художествени галерии, археологически разкопки). През последните 12 месеца 45% от представителите на пола за били най-малко един път на подобен сходно мероприятие. На този декор културата е провокирала интереса на едвам една трета от мъжете. Те обаче са по-редовни гости на киносалоните, като 40 на 100 от тях са гледали най-малко един филм през последната година.  

Прави усещане, че визитите на културни мероприятия е по-разпространено измежду хората с по-висок учебен ценз. Иначе казано, какъв брой по-образован е един човек, толкоз по-завишен е ползата му към театри, изложения, визити на концерти и музеи. Разпределението им се разпределя в общия случай по следния метод – с главно и по-ниско обучение са 6 на 100 от посетителите. Тези със приблизително са към 30 на 100. А висшистите съставляват към 60% от посетилите събитие.



Освен въпроса с посещаването на културни събития, проучването е проучило и интереса на българите към литературата. Оказва се, че още веднъж дамите са тези, които демонстрират повече самодейност в четенето.

По данни на НСИ  малко повече то половината българи не са прочели нито една книга тази година . Броят им даже се е нараснал през годините, като съпоставено с 2016г. има растеж от близо 5 процентни пункта.

Осезаемо е разделянето сред половете в тази категория. Мъжете, прочели най-малко една книга през свободното си време, са 38%. Докато при дамите този % е малко над 58%.

Представителите на мъжкия пол обаче са по-активни в четене на вести във хартиени или електронни издания. За информираността си на всекидневно равнище се грижи малко над една трета от популацията (36.5%).

Мъжете са надлежно 38.4, а дамите – 34.5%. Национален статистически институт регистрира още по-голям фактор във връзка с постоянната осведоменост – просветителния ценз. 9 на 100 от хората с главно или по-ниско обучение четат хартиени или електронни медии, а измежду тези със приблизително и висше обучение – процентът е надлежно 37.8 и 47.9%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР