Без свобода не мога да живея, написано е ясно –

...
Без свобода не мога да живея, написано е ясно –
Коментари Харесай

Тъжен ден за българските поети, отиде си обичан бард от Бургас

Без независимост не мога да пребивавам, написано е ясно – „ Или гибел “, пееше Емил Ангелов

Обичаният бургаски стихотворец, математик и бард Емил Ангелов ненадейно си отиде от този свят. Дъщеря му Дора разплака феновете на поезията с тъжната вест за неговата кончина. Звярът е на независимост (б.а. заглавието на една от обичаните ни песни), показа тя във Facebook. 

Бардове от цялата страна сервират съболезнования. Дългокосият математик с китара от Бургас, който бе прочут с креативния си псевдоним Емил Братчеда, имаше магическо въздействие над почиталите на поезията. С него като че ли си отива една цяла ера. 

Емил Ангелов е роден 1962-ра - годината на Тигъра, дружно с огромната бургаска поетеса Петя Дубарова. Освен набори, двамата са били и другари. Той приключил със златен орден математическа гимназия “Академик Никола Обрешков ”. Следвал е “Математика ” в Софийския университет, само че отказал магистратура в Москва по “Кибернетика и доктрина на ръководството ”. Прибрал се в Бургас и дълго време работил в НХК. Сред това става един от водещите експерти в една от най-реномираните аптечни вериги. Носител е на доста влиятелни награди от „ Бардфест-Ловеч “ и „ Морски струни “ - Несебър. 

 

Емил Братчеда е и съосновател на „ Кръга на барда “. Заедно с Христо Граматиков и Светлана Стоянова, които също си отидоха от този свят, той провежда и първото издание на Летните празници на изпятата лирика „ Солени ветрове “ в Бургас. 

Той мечтаеше да се възвърне Клубът на културните дейци, който посещаваха огромните поети на Бургас - Петя Дубарова и Христо Фотев. 

Пред кореспондент на Флагман.БГ Емил Ангелов наскоро показа, че Петя Дубарова, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Илия Бурджев, Николай Искъров, Николай Цонков, с които е посещавал един и същи Клуб на културните дейци, са изиграли решаваща роля за това да стане стихотворец и бард. „ Това е дух на съобщество, което персонално аз в никакъв случай няма да не помни и в случай че бленувам нещо да бъде възобновено в Бургас, това е тъкмо Клубът на културните дейци във типа му, в който беше до гарата “, сподели още той тогава. 

 

За своята “Балада за дългата коса ” Братчедът споделяше, че песента в действителност е за свободата. „ Живях по такова време, когато дългата коса създаваше проблеми. Майка ми в никакъв случай не ме е харесвала по този начин “, сподели той наскоро. 

Истината има смъртоносна доза, след която оживелите в действителност престават да живеят.  Тази поговорка може да откриете в една от песните му, отдадена на откриватели като Пиер и Мария Кюри, които са били подготвени да жертват всичко, което имат, в името на напредъка.

“А истината би трябвало да се каже, тъй като другояче какво е тя - една въпреки и странна, въпреки и страшна, от време на време и грозна тишина. Без истината мога да пребивавам и бих я заменил даже в този момент за някаква напълно елементарна и обезценена хубост ”, пееше обичаният бургаски бард.

Поклонението ще е на следващия ден, 15.02.2023 година (сряда), 11ч. Гробищен парк Бургас.

Почивай в мир и независимост, Братчед! Лек полет на душата ти!

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР