Без свинско, краставици и домати ще останат туристите, които изберат

...
Без свинско, краставици и домати ще останат туристите, които изберат
Коментари Харесай

Шок на морето! Вадят от Ол инклузива най-вкусните гозби и салати

Без свинско, краставици и домати ще останат туристите, които изберат да почиват в „ ол инклузив” хотел у нас през лятото.

Заради повишаването на тези хранителни артикули през последната година, хотелиерите към този момент нямат сметка да ги оферират на шведската маса и ще ги заменят с по-езкотични артикули като скариди или с много по-вредните пасти и торти. Това обясниха от сектора, представени от в. „ Труд”.

Експерти разкриват скритите клопки на ол инклузива

Последствията от епидемията с африканска чума по свинете към момента не са се отразили на доставните цени за хотелите, въпреки че упованията са месото да нарастне с 20 до 40 на 100. Но още преди да се появят огнищата на чумата мръвките към този момент бяха по-скъпи по отношение на предишното лято, безапелационни са от бизнеса.

Какво се случва с храната, която остане от шведската маса?

Най-необяснимо съгласно хотелиерите обаче е повишаването на краставиците и доматите. И до момента в който при доматите покачването на цената за кг по отношение на предходната година е с 30-40 ст., то при краставиците разликата е доста по-драстична.

"През юли предходната година купувахме краставиците на цени от 85 ст. до левче за кг., в този момент същият зарзават се продава за 2,20-2,50 лева./кг ", обясниха хотелиери.

"Вече ми е доста по-изгодно да закупувам десерти и даже по-нетипични за България артикули като скариди, вместо да предлагам салати на шведската маса ", изясни предприемач.

Турски хотелиер описа по какъв начин поставят наново артикули на шведската маса

В обществените мрежи пък се появиха фотоси на скъпи краставици в магазините, като мненията на потребителите са, че е по-евтино да се ядат пържоли вместо шопска салата.

Според ръководителя на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Атанас Кънчев повода за моментното повишаване е „ мъртвият период” сред първата и втората годишна продукция в парниковото произвеждане на краставици.

"След към 10 дни цената им ще спадне, откакто излезе втората годишна продукция на огромните оранжерии ", изясни той. И напомни, че през тази година са подкрепени 10 хиляди декара нови площи с полски краставици.

Според ръководителя на Съюза на градинарите Слави Трифонов главната причина за на пръв взор голословното и извънредно за сегашния сезон повишаване на краставиците е зависимостта на пазара от вносителите. "В сходни случаи е елементарно да се спекулира ", съобщи той.

Причините за тази обстановка са доста, като измежду най-главните са неналичието на работна ръка и далавера от страна на търговците, което отхвърля от бизнеса земеделските компании.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР