Без сериозни инциденти премина снощния протест в страната и в

...
Без сериозни инциденти премина снощния протест в страната и в
Коментари Харесай

16-и ден на протести в София: блокираха 10 кръстовища

Без съществени произшествия мина снощния митинг в страната и в столицата. 16-ият митинг в София, настояващ за оставка на държавното управление и на основния прокурор, прерасна след 21.30 ч. в поредна обсада на основни кръстовища.

Протестът протичаше умерено, въпреки и шумно, до момента в който напрежението не ескалира пред постройката на Българска национална телевизия, където протестиращи блокираха за повече от два часа водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.



Групи протестиращи още веднъж блокираха Орлов мост, Лъвов мост и стопираха придвижването на Централните хали, кръстовищата на бул. " Дондуков " и улица " Георги С. Раковски ", на " Фритьоф Нансен " и бул. " България ", " Евлоги Георгиев ", бул. " Христов Ботев " и " Сливница " и на бул. " Витоша " и бул. " П. Евтимий ", " Сливница " и " Христо Ботев ", пл. " Македония ". С крясъци " Оставка " недоволни жители спираха придвижването и при паметника на Васил Левски, при паметника на Патриарх Евтимий, на площад " Македония ", на Петте кюшета и на НДК. Движението на площад " Македония " към този момент е пуснато, както и при Халите и Лъвов мост.

По-рано през вчерашния ден уредниците на митингите насочиха апел за гражданско непокорство, а един от тях - Арман Бабикян съобщи: " Днес ще затворим София, а на следващия ден ще затворим страната! "

Към 23.00 ч. множеството от кръстовищата бяха освободени като се изключи постройката на Българска национална телевизия, която се оказа под блокада, защото в постройката бяха ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, както и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.



Част от протестиращите блокираха и трите входа на постройката на Българска национална телевизия. Недоволството беше ориентирано към генералния шеф Емил Кошлуков на публичната телевизия, като се настояваше за неговата оставка.

С крясъци " Оставка " и " Излезте " протестиращи са застанали пред всички входове на постройката, която се охранява от служители на реда.

Целта на протестиращите също по този начин беше да не разрешат на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова да напусне постройката след нейно присъединяване в предаването " Панорама ".

Д-р Дариткова се оплака в профила си във " Facebook:

" Няма да позволи да бъда употребена за мотив за спор сред протестиращи и полиция! Всички обаче имаме своите права! "

Към 23:30 ч. водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която също взе присъединяване в предаването " Панорама ", беше изведена от постройката на Българска национална телевизия с полицейска защита, като част от протестиращите започнаха да я освиркват и да викат " оставка ".

Към среднощ огромен полицейски кордон беше обкръжил постройката на Българска национална телевизия в опит да разреши на автомобила на доктор Дариткова от ГЕРБ да напусне региона на Националната телевизия, който продължаваше да бъде обсаден от протестиращи.

Протестиращи събориха кофите за отпадък по цялата улица „ Сан Стефано " евентуално в опит да попречат на доктор Дариткова да напусне региона на постройката на Българска национална телевизия.

В последна сметка Корнелия Нинова и Даниела Дариткова съумяха да изоставен постройката на Българска национална телевизия благодарение на полицията.

Определено довечера митингът ескалира.
По-рано денем в центъра на София се събраха хора за присъединяване в следващия митинг с искане за оставка на държавното управление и на основния прокурор, за електронно гласоподаване и за Велико национално заседание.
Демонстрацията стартира към 17.00 ч. и на този стадий протича умерено при засилено полицейско наличие. Най-многолюдно при започване на митинга беше пред постройката на Президентството.

Някои от хората поседнаха под дърветата до фонтаните, явно търсейки хладина в лятната столична горещина, заяви кореспондент на БНР.

Гласуваните през днешния ден промени в кабинета не удовлетворят протестиращите, като съгласно тях имат единствено за цел задържането на ръководещите на власт.

Как хората разясняват днешните държавни рокади?

" Гърмят бушони. Трябва да изгърми цялата апаратура на злото. Не се трае. Младостта, която е най-силното оръжие, е през днешния ден на площада ", уточни един от протестиращите.

Първоначално придвижването по булевардите " Дондуков " и " Цар Освободител " се осъществяваше обикновено, като минаващи по двата булеварда коли надуваха клаксони, показвайки по този метод поддръжката си за митинга.

Към 19:20 ч. хората обаче блокираха бул. " Цар Освободител " и бул. " Дундуков ", като младежи започнаха да играят волейбол на жълтите павета.

За разлика от предни два дни, през днешния ден протестиращите хвърляха по постройка на Министерския съвет пъдпъдъчи яйца, откакто през вчерашния ден я замеряха с бонбони и семки, а ден по-рано - с рула тоалетна хартия.

При замерването с пъдпъдъчите яйца е потърпевш един служител на реда, който е бил откаран с кола за спешна помощ.

Исканията на протестиращите остават без смяна: оставка на държавното управление и на основния прокурор, електронно и отдалечено гласоподаване, както и Велико национално заседание за смяна в Конституцията.



Междувременно един от уредниците на митингите - Велислав Минеков съобщи, че полицията е спряла камиона с техниката, нужна за провеждането на днешния антиправителствен митинг.

Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян

Според Минеков камионът е бил спрян в региона на Горни Богров и без никакви пояснения са били свалени неговите номера, като претекстът за прекъсването му е бил, че няма лиценз за влизане в София. Велислав Минеков обаче твърди, че това не дава отговор на истината, защото камионът има дълготраен лиценз и този лиценз е разполагаем в КАТ " Пътна полиция ".

Той заплаши, че в случай че камионът не дойде, ще призове цяла София да излезе на улицата и да блокира града.

Заради нарушавания екип на " Автомобилна администрация " е спрял камиона с техниката, нужна за провеждането на днешния антиправителствен митинг, като са му били формирани три акта.

Към 20.00 ч. обаче камионът дойде на мястото на митинга.

Снимки - БГНЕС и Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР