Без съмнение това управление трябва да си отиде, защото не

...
Без съмнение това управление трябва да си отиде, защото не
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Това управление трябва да си отиде - вредно е, а вече става и опасно

Без подозрение това ръководство би трябвало да си отиде, тъй като освен е нездравословно за страната, само че става и рисково за националните ползи с очевидната ангажираност на премиера Петков да отдръпна абсолютно ветото по отношение на Северна Македония, разяснява юристът Борислав Цеков пред " Труд ". По думите му положителната вест от отминалата седмица е отстраняването на ръководителя на Народното събрание.

" Същият, който ще остане в историята само с обстоятелството, че обезобрази с стоманени решетки парламентарната постройка по време на своето мимолетно и безлично престояване на този държавен пост. И с събитието, че по негово време Народното събрание се трансформира в най-срамния битпазар за депутати, които олигарси и задкулисие започнаха да пазарят на кг, с цел да избавят държавното управление на " смяната ". С корупция сякаш против корупцията ", разяснява юристът. Той оприличава протестите в отбрана на " смяната " от проправителствени клакьори на тези по време на държавното управление на Орешарски.

" Досущ като Станишев и Местан по времето на Орешарски, които проведоха " митинг " против тогавашната съпротива. Липсваха единствено хора, докарани с рейсове от страната, само че несъмнено пазят този маньовър като опре " ножът " до вота на съмнение към Киро и Ленчето - тези гротескни Хуан и Евита Перон на провинциалната българска политика ", акцентира Цеков. Той показва, че обстановката в нашата страна е заредена с редица тревожни незнайни.

" Неслучайно публичното доверие в държавното управление скоропостижно се срина. Противоестественият партиен бълвоч от комунисти и антикомунисти, русофили и русофоби, патриоти и космополити показва стряскаща некомпетентост, липса на единна държавна политика, феодализация на властта и обрастна с нови корупционни и клиентелистки клъстери към обособените партийни феоди, в каквито бяха превърнати министерствата. Това са характерностите на " смяната ", която хвърли България в остра и хронична политическа неустойчивост и даде подтик на каскадата от рецесии, която ни залива ", отбелязва юристът. Той обрисува няколко сюжета пред страната.

" Първият можем да назовем " Още от същия бълвоч ". Това значи корупционно сглобяване на ново парламентарно болшинство с напазарувани депутати, които да отхвърлят идния избор на съмнение. Вторият сюжет е: " Не по врат, ами по шия ". При него държавното управление на Кирил Петков пада след сполучлив избор на съмнение, конституционната " въртележка " на член 99 още веднъж влиза в деяние, а най-голямата парламентарна група - на " Продължаваме промяната ", сформира ново държавно управление отпред с Асен Василев и благодарение на напазаруваните депутати, и с малко игри с кворума, обезпечени от някоя от опозиционните партии. Третият вероятен сюжет е " Старата ария на нов глас ". С други думи - преструктуриране на парламентарното пространство и сформиране на ново държавно управление с мандата на някоя от опозиционните партии в това Народно заседание. Следващият, четвърти, сюжет е антикризисно държавно управление в границите на този парламент с присъединяване на приети специалисти отвън партийните централи, което да стартира да овладява и ръководи спешните процеси в стопанската система, да затвърди ясният геополитически курс на България като благонадежден сътрудник в Европейски Съюз и НАТО в подтекста на съветската експанзия, и не на последно място - да отстоява съответно българските ползи във връзка с Северна Македония. И несъмнено петият сюжет са предварителните избори ", прецизира Цеков. Той напомня, че последният сценарий означава краткотрайно връщане на властта в ръцете на президента Радев и неговото следващо служебно държавно управление - т.е. там, откъдето потегли всичко по инсталирането на Кирил Петков във властта.

" Ако се съди по настоящите социологически изследвания обаче, този път болшинството от българските гласоподаватели по-трудно ще се довери на нови опити. ГЕРБ още веднъж ще стане първа политическа мощ. Дали обаче ще съумее да предложи нов метод, нова политика и нова съдружна просвета? Ще поживеем, ще забележим ", акцентира юристът. Той припомня още, че през ноември месец, ще стане ясно и дали Републиканската партия в Съединени американски щати ще завоюва законодателните избори. 

" Дано не се постанова България да чака това, с цел да постави завършек на подправената смяна, с която кръговете, конфигурирали Кирил Петков, излъгаха българските жители ", надява се Цеков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР