Без съмнение Димитрис Папайоану е един от четиримата най-значими хореографи

...
Без съмнение Димитрис Папайоану е един от четиримата най-значими хореографи
Коментари Харесай

Световният художник, който рисува с тела на сцената, идва в Пловдив

 mymotto
" Без подозрение Димитрис Папайоану е един от четиримата най-значими хореографи в света. "

Това написа френският вестник Le Figaro през юни тази година. Преди три седмици в Париж беше френската премиера на новия театър на Димитрис Папайоану " Напречна ориентировка ", а след седмица ще бъде английската - в именития лондонски спектакъл Sadler`s Wells.

Преди това обаче ще могат да го гледат и българските фенове - като част от годишното издание на фестивала One Dance Week.

Към представянето на Папайоану в медиите постоянно написа

" най-успешният художник в новата история на международната сцена за изпълнителски изкуства "

Всъщност той в действителност е учил за художник и евентуално по тази причина сравнението, даже и да звучи ненадейно, е уместно - хореографът рисува на сцена с човешки тела. И споделя.

А продукцията " Напречна ориентировка " ( " Transverse orientation " ) е роман за човечеството - дезориентирано и раздрано от несъгласия.

" В природата напречната ориентировка се употребява от някои инсекти като молците. Те се движат, като следват под специфичен ъгъл далечен източник на светлина за своя ориентировка. И могат да летят по права линия единствено в случай че поддържат непрекъсната ъглова връзка с ярка небесна светлина. Небесните обекти обаче са толкоз надалеч, че даже и откакто молците изминат огромни дистанции, смяна в ъгъла сред молеца и източника на светлина на процедура няма ", е част от обяснението зад концепцията на спектакъла.

Папайоану и екипът му към този момент репетират в Пловдив за премиерата в събота вечер, а още един факт прави продукцията значима - тя има и български копродуцент.

" One Dance Week е част от влиятелния лист от копродуценти на " Напречна ориентировка " дружно с великани като Onassis Stegi, Атина Théâtre de la Ville, Париж, Festival d`Avignon, Biennale de la danse de Lyon 2021, Dance Umbrella / Sadler`s Wells Theatre, Лондон, Grec Festival de Barcelona, Holland Festival - Amsterdam, Luminato (Toronto) / TO Live, New Vision Arts Festival (Hong Kong), Ruhrfestspiele Recklinghausen, Saitama Arts Theatre / ROHM Theatre Kyoto, Stanford Live / Stanford University, Teatro Municipal do Porto, Torino danza и доста други ", изрежда листата на всички, поради които продукцията е допустима, Асен Асенов, шеф на Фондация " Едно за просвета и изкуства ", която провежда танцовия фестивал.

Той прибавя още няколко " най " към представянето на продукцията - " продукцията с най-вече копродуценти, и то от съвсем всички континенти ", " евентуално най-мащабната продукция, основана от самостоятелна танцова компания в света на актуалния танц за 2021 година " и " първият актуален танцов театър, който ще бъде показан 4 следващи вечери в спектакъл с 500 седящи места в България, за което Асенов споделя " да, не се е случвало преди " за това изкуство.

" Важното е, че фестивалът слага Пловдив и България на международната културна карта. И за първи път всички тези международни институции ще изпишат името на България, когато показват продукцията на Папайоану по целия свят. Нашата задача постоянно е била включването на страната ни в европейските и международни културни процеси и достъпът на българската аудитория до качествена модерна международна просвета.
Днес сме щастливи да дадем нашия непретенциозен принос за това включване ", разяснява още той.

" Напречна ориентировка " ще бъде показана от 9 до12 октомври в Дома на културата " Борис Христов ", Пловдив, от 20 часа. Още в програмата на фестивала -.
Организаторите прецизират, че достъпът до спектаклите ще става с годен дигитален коронавирус документ на Европейски Съюз. QR кодът върху документа ще бъде сканиран на входа преди инспекцията на билетите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР