Без съгласието на БСП и ИТН и без дебат, правителството

...
Без съгласието на БСП и ИТН и без дебат, правителството
Коментари Харесай

Без съгласие на БСП и ИТН и без дебат кабинетът прие Плана за въвеждане на еврото в България

Без единодушието на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ и без спор, държавното управление е одобри Плана за въвеждане на еврото в България.

Новината разгласи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след съвещанието на Министерския съвет.

Става въпрос за оперативния проект, който дава ясни периоди и задания към банките, платежните и държавните институции по какъв начин тъкмо да се вкара еврото и по какъв начин ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

Приемането на националния проект за въвеждане на еврото влези на съвещанието на държавното управление като изключителна точка от дневния му ред.

„ Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са нужни. В това число смяна в Закона за Българска народна банка. Оттук нататък към този момент в Народното събрание този развой ще продължи, както и огромна част от необятните публични полемики по време на процеса по присъединяване”, посочи вицепремиерът.

3 месеца преди и 9 месеца след въвеждането ще се разгласяват цените в лв. и евро за отбрана на потребителите. Курсът е закрепен - той е настоящият курс, изясни Василев в отговор на въпрос на Българска национална телевизия.

Специално за търговците е планувано да има двойна каса - в лв. и в евро, в границите на един месец.

В съдружното съглашение е планувано еврото да се вкара допустимо най-скоро. Техническата подготовка, с цел да можем да влезем на 1 януари 2024 година лишава 18 месеца, тъй че нямаме и доста време, изясни финансовият министър.

Тази заран от Има Такъв Народ остро възразиха, че в обединението има сделка първо да се направи оценка на въздействието на Планът като се изчаква и разбор на министерството на финансите и на Българска народна банка.

Българска социалистическа партия поддържа влизането на България в Еврозоната, само че единствено след подробен разбор и отчет, съобщи по-рано проф. Румен Гечев, народен представител от Българска социалистическа партия. Той напомни и, че левицата има решение на конгреса за приемане на общата европейска валута. В същото време обърна внимание и на другите практики в другите постсоциалистически страни от Източна Европа.

Националният проект като документ е подготвен от дълго време, като бе пуснат за публично разискване още предишното лято. България залага като дата за въвеждане на еврото 1 януари 2024 година

В проекта се предлага сюжет за въвеждане на еврото без временен интервал - т.е. еврото ще влезе в обращение от началото на този интервал. Предвижда се националните банкноти да се употребяват паралелно с еврото единствено за един месец, до края на януари 2024 година

От датата на въвеждане на еврото всички разплащателни, депозитни, бюджетни и други сметки ще бъдат превалутирани гратис в евро. За превалутирането няма да има временен интервал.

То ще се прави посредством използването на неотменимо закрепения валутен курс сред еврото и лв..

Банките и пощите ще могат да обменят левове в интервал на 6 месеца без такса, след това могат да вкарат възнаграждение за услугата. Българска народна банка ще обменя левове без такси за безкрайно време.

За да се стигне до всичко това обаче, Съветът на Европейски Съюз би трябвало да вземе решение, че страната ни дава отговор на нужните условия. Сред тях е условието за ненадхвърляне на прага от 3% за недостига и невисок междинен ритъм на инфлацията.

Според наблюдаващи България може да има проблеми и с двата индикатора.

Страната ни е надалеч от оптимално оторизации предел за държавния дълг - 60% от Брутният вътрешен продукт.

От Има Такъв Народ към този момент не разясняват решението на кабинета да одобри проекта без поисканите спомагателни разбори. Българска социалистическа партия също упорства за разбор.

Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев съобщи, че партията поддържа влизането на България в Еврозоната, само че и че всяка страна, която кандидатства или към този момент е член на Европейски Съюз, има право сама да реши по кое време и при какви условия да стане член на Еврозоната. Така да вземем за пример Швеция и Дания са решили да не се причисляват след референдум. Полша, Унгария и Чехия също не имат намерение в околните години да одобряват еврото, напомни националният представител.

Според социалистът страната ни би трябвало да намерения добре къде е България и какви преимущества би имала страната, избирайки да влезе в Еврозоната. Освен това, според съдружното съглашение, решението може да бъде взето единствено след разбор на Българска народна банка и финансовото министерство. " Докато не забележим тези два разбора и не ги дискутираме на съдружен експертен съвет, няма по какъв начин да слагаме щемпел за съответна дата “, изрично съобщи проф. Гечев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР