Без съгласие около личността на Гоце Делчев приключи седмото заседание

...
Без съгласие около личността на Гоце Делчев приключи седмото заседание
Коментари Харесай

Българо-македонската комисия не постигна съгласие за Гоце Делчев

Без единодушие към личността на Гоце Делчев завърши седмото съвещание на българо-македонската историческа комисия. След него съпредседателите от българска и македонска страна Ангел Димитров и Драги Георгиев обясниха, че полемиките са били доста прочувствени. Като несполучлива и безплодна дефинираха срещата и двамата съпредседатели, заяви БНР.

Според проф. Агнел Димитров главната разлика по тематиката с личността и делото на Гоце Делчев е в акцента, който се слага от историците от София и от Скопие.

“Нашето предпочитание е да се прегледа, проучва и да се оцени исторически от позиция на общото минало смисъла, ролята и активността на Гоце Делчев в неговото историческо време. Нашите сътрудници слагат различен акцент – той е повече за отношението към Гоце Делчев в един по-късен исторически интервал “, уточни Димитров.

Напредък по тематиката за личността на Гоце Делчев няма, уточни и проф. Драги Георгиев, съпредседател от Северна Македония.

“Според нас Гоце Делчев би трябвало да бъде мост, персона, която ще сътвори – условно казано, добросъседство. И в случай че явно съществува това добросъседство сред Македония и България, това ще сътвори спомагателен капацитет за това добросъседство и другарски връзки “, сподели проф. Драги Георгиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР