Без Росатом този проект няма как да бъде реализиран, без

...
Без Росатом този проект няма как да бъде реализиран, без
Коментари Харесай

Петкова повтаря: Без Росатом АЕЦ Белене не може да бъде реализиран

" Без " Росатом " този план няма по какъв начин да бъде осъществен, без конструктор и производител на оборудването няма по какъв начин да вървим към осъществяването на този план. Предстои да разберем по какъв начин ще взе участие съветската страна. " Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова в изявление за bTV в коментар за АЕЦ " Белене ".
Тя изрази вяра, че планът ще бъде осъществен, защото в противоположен случай площадката на АЕЦ " Белене " ще би трябвало да бъде отписана от активите на НЕК.
Петкова добави, че се надява всички компании, декларирали интерес да го потвърдят и да създадат заявление и напомни, че мажоритарният дял е на страната.
" Блокиращата квота е извънредно значима като алтернатива и неслучайно сме сложили това изискване да пази националния интерес. Тя ще даде опция посредством НЕК да оказва въздействие и влияе върху значими решения, ще може да участваме в целия развой. Държавата посредством НЕК ще има възпиращо деяние ", изясни още Петкова.
В утринния блок на Българска национална телевизия обаче някогашният вицепремиер Валери Симеонов прикани за по-ясни пояснения на по-сложни тематики като енергетиката и уточни следното - че съветският министър председател Дмитрий Медведев е споделил, че Русия има интерес към " Белене ", само че не е споделил, че има интерес при изискванията, които България слага - нещата да се случат на пазарен принцип.
Относно " Турски поток " Петкова съобщи, че най-голямата гаранция за реализирането му е, че се съблюдават всички правила на Европейския съюз. Тя посочи, че е добре планът да се назовава " Балкански поток ", защото е с районно значение.
Петкова добави още, че в случай че спре преноса на газ през България цялата построена инфраструктура би трябвало да бъде унищожена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР