Без решение остава казусът с липсата на инсулин в аптеките.

...
Без решение остава казусът с липсата на инсулин в аптеките.
Коментари Харесай

Отново липса на инсулин: Изслушват здравния министър в парламентарната комисия

Без решение остава въпросът с неналичието на инсулин в аптеките . Утре парламентарната здравна комисия ще изслуша отрасловия министър Христо Хинков по въпроса.

Недостигът на медикаментите за диабет продължава към този момент месеци. Именно затова се вкара и механизъм за по-лесна подмяна на един тип инсулин с различен, с цел да не се застршаава здравето и живота на пациентите.

Омбудсманът сезира здравното министерство

Тази подмяна обаче става все по-трудна - по аптеките липсват половината от позволените за приложимост инсулини. От здравното министерство споделят - аргументите за недостига са сложни. От месеци обаче Димитър мъчно намира жизненоважния инсулин.

„ Преди няколко дни потърсихме отново инсулин, само че същият инсулин отново липсваше в аптечната мрежа. Добри хора ни оказват помощ. Понякога и на нас ни остават по някоя единица. Но това е примерно за период от 2-3 дни, за по-дълго няма по какъв начин човек да се презапаси “, изяснява диабетикът Димитър Стоянов.

„ Проблемът с инсулина не е единствено български, той е на път да се трансформира в международен проблем “, споделя фармацевт

Фармацевти споделят, че дефицитът към този момент е продължителен. „ Всички аптеки се стремят да обезпечат на постоянните си пациенти. Като получим количества - ние имаме лист и се обаждаме на хората “, изяснява фармацевтът Маргарита Грозданова.

А аргументите за неналичието са доста. „ От една страна, можем да кажем реекспорта, от друга - индустриални проблеми. Едно особено фолио липсва, а производителят не може да си го набави. Има и изчезнали вещества. Скоро пък една компания изтегли аналогов инсулин, което също докара до проблеми “, изяснява Маргарита Грозданова.

От Министерство на здравеопазването обявиха, че не престават инспекциите на всички равнища във веригата за доставките на медикаменти

От здравното министерство регистрират, че от началото на годината са постъпили 11 уведомления за прекратяване на продажбите на инсулин - краткотрайно, за непрекъснато, или по непредвидени условия. Въпреки казуса, съвсем 22 800 опаковки от тези медикаменти са изнесени от страната през последните шест месеца.

А пациентите чакат решение. „ Това терзание е непрекъснато, тъй като инсулинът, който употребявам аз, е с дълго деяние и мъчно може да се размени с различен “, изяснява Димитър Стоянов.

Министърът на опазването на здравето разяснява, че два от складовете за търговия на едро са с отнети лицензи

В аптеките липсват и други медикаменти за диабет, споделят фармацевти.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР