Без разбирателство по нито една от важните теми - дали

...
Без разбирателство по нито една от важните теми - дали
Коментари Харесай

Коалиционният съвет завърши без яснота - не се разбраха нито за Украйна, нито за нов шеф на БНБ

Без съгласие по нито една от значимите тематики - дали да изпращаме оръжие за Украйна, кой да бъде новият началник на Българска народна банка и да падне ли ветото за Македония, приключи лидерският съвет на обединението, научи Епицентър. бг

Заседанието стартира в 16.00 часа, каквато е била предварителната сделка. На предходното съвещание било решено лидерският съвет на обединението да се събира всяка неделс в 16.00 часа, с цел да приготвя програмата на ръководещите за идната седмица.

След три часа диспути сътрудниците в изпълнителната власт не постигнали консенсус по нито една от тематиките.

Единствената публична информация бе фотография във Facebook, оповестена от премиера Кирил Петков, на която се вижда, че във форума вземат участие той, Корнелия Нинова, Тошко Йорданов, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Георги Свиленски и Владислав Панев.

На фотографията се вижда, че Тошко Йорданов демонстрира междинен пръст - неразбираемо за какво и към кого.

По тематиката за бъдещия гуверньор на Българска народна банка

Нито Кирил Петков, нито Тошко Йорданов отстъпили от импортираните от нехните партии кандидатури - на Андрей Гюров и на Любомир Каримански.

Не помогнали уверенията на другите участници в съвета да се стигне до вътрешен съдружен консенсус, не били взети под внимание и изказаните отзиви, че нито единият, нито другият демонстрираха качества за този пост и че е по-добре да се стартира нов конкурс с участитето на същински банкери специалисти.

На моменти Петков и Йорданов изостряли тона по сред си. Накрая решението било - и двете кандидатури влизат в залата и Народното събрание взема решение. А там разногласието ще го реши опозицията - ГЕРБ и Движение за права и свободи.

По-рано съдружните сътрудници от Политическа партия, БД, Има Такъв Народ и Демократична България се пробваха да се схванат за единна кандидатура за пост №1 в Българска народна банка, само че безрезултатно. Преди седмица се организира и особено съвещание на съдружния съвет по тематиката, което също бе безуспешно.

В четвъртък двамата претенденти за гуверньор на Българска народна банка Любомир Каримански от Има Такъв Народ и Андрей Гюров от Политическа партия бяха изслушани от Бюджетната комисия в Народното събрание, само че екстаз от представянето и на двямата нямаше.

По тематиката дали да изпращаме оръжие за Украйна

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнерлия Нинова изрично декларира, че това е алена линия за присъединяване на Българска социалистическа партия в държавното управление и че тя няма да подпише такова решение. Въпреки импортираното от Демократична България предложение за решение на Народното събрание водачите на обединението и по този въпрос нямали единно мнение. По-скоро се счита, че няма да се стигне до такава обстановка, която да изисква от нас да пращаме оръжия за воюваща страна.

" Позицията на Българска социалистическа партия за изпращането на военна помощ в Украйна е ясна. Това за нас е алена линия ", съобщи Георги Свиленски от Българска социалистическа партия преди съдружния съвет.„ Българска социалистическа партия няма да допусне изпращането на военна помощ за Украйна”, безапелационен бе ръководителят на ПГ на Българска социалистическа партия.

Самата Нинова неведнъж акцентира, че няма да допусне оръжие за Украйна да бъде изнесено от България.

Според военния министър Заков сходен спор в Народното събрание е малко просрочен.„ България не може да даде този необикновен тип съоръжение, от което има нужда Украйна, да вземем за пример самолети и противовъздушни системи и така нататък Става дума за доста характерно съоръжение. Това характерно съоръжение ние не можем да го предоставим в действителност какво можем? “, безапелационен е министърът.
Министерството на защитата към този момент е задвижило процедура по даване на каски и бронежилетки за популацията на Украйна..

По тематиката за Македония - предстоящ гърмеж в държавното управление

И в случай че по тези две тематики, каквото и да бъде решението, обединението няма да се разпадне, то по тематиката за Македония - ръководещите ще бъдат изправени пред гърмеж.

От обществените изказвания на премиера Кирил Петков е ясно, че той търси способи да направи по този начин, че ветотото на България за РСМ да падне в края на юли. Личи си, че е поел ангажимент това да стане непременно, без да регистрира последствията нито за живота на това държавно управление, нито за страната. Нинова, Трифонов, Христо Иванов и Атанасов са безапелационни, че ветото не може да се вдигне без да Скопие да извърши краузите по Договора.

За Кирил Петков обаче това няма значение, тъй като той се движи под външен диктат.

По информация на Епицентър.бгпремиерът даже обмисля през юни-юли да внесе избор на доверие към държавното управление по тематиката за Македония. само че, в случай че той в действителност предприеме този ход, ще повтори ориста на Филип Димитров, който в постоталитарната история бе първият министър председател, паднал от власт, след пожелан избор на доверие.

Преди два дни Кирил Петков разгласи, че чака извънредно положителни сигнали от взаимната Историческа комисия, която заседаваше два дни в Скопие. Днес обаче нейният зам.-председател доцент Наум Кайчев дефинира резултатите като " прекомерно скромни ". За богомилството са постигнали единодушие, само че за същността и произхода на Охридската архиепископия - договарянията ще продължат. Следващата среща ще е в София на 12 и 13 май. Разговорите вървят много постепенно, акцентира доцент Наум Кайчев.

Така че, министър председателят не може да се опре даже и на Историческата комисия, с цел да наклони везните за отваряне пътя на Скопие към Брюксел. А всички социологически изследвания демонстрират, че българските жители са втвърдили позициите си във връзка с Македония.

И в случай че Кирил Петков тръгне против народа - изходът ще бъде единствено един - събаряне от власт.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР