Без произшествия премина нощта пред Паметника на Съветската армия в

...
Без произшествия премина нощта пред Паметника на Съветската армия в
Коментари Харесай

Вяра Тодева: 260 000 струва премахването на Паметника на Съветската армия

Без катастрофи мина нощта пред Паметника на Съветската войска в София. Засилено полицейско наличие и контролно-пропусквателен пункт охраняват монумента откакто през вчерашния ден стартира демонтирането му от Княжеската градина.

Решението е на регионалната администрация, поради неприятното му положение. Елементите ще се отстраняват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реституция.

" Ние възложихме експертиза за положението на паметника, само че на самите фигури. На самата структура е правена експертиза през 2019 година, само че тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на Министерски съвет паметника беше разгласен за частна държавна благосъстоятелност и мина в ръководство на регионалния шеф ", съобщи регионалният шеф на София Вяра Тодева.

По думите й при самото създаване на монумента е записано, че е благосъстоятелност на Министерство на културата.

" От там споделиха, че този монумент не е културно полезност по смисъла на закона за културното завещание. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника ", посочи още Вяра Тодева.

Сумите, които предстоят да бъдат подхванати като ангажимент са на стойност 260 000.

" Това е сумата без самата реставрацията. След като завърши с демонтажа, ще се разбере какъв брой коства реставрацията и да можем да обявим социална поръчка за това ", разяснява регионалният шеф на София.

Тя изясни, че през вчерашния ден е подписана застраховка за трети лица за сигурност.

" Не е безвредно. Могат да пострадат хора. Планът за сигурност и здраве, утвърден от Столична община е за 59 дни да бъде готово всичко. Огражданията към главната фигура няма да бъдат отстранени, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там ", акцентира Вяра Тодева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР