Без пробив премина първият ден от преговорите между Прищина и

...
Без пробив премина първият ден от преговорите между Прищина и
Коментари Харесай

Високо напрежение: 11 дни продължава блокадата между Сърбия и Косово

Без пробив мина първият ден от договарянията сред Прищина и Белград в Брюксел при посредничеството на специфичния представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

Стотици косовски сърби прекарват 11-та нощ навън в опит да се опълчват на решението на Прищина да забрани придвижването на колите със сръбска регистрация. Мярката бе наложена като взаимен отговор на рестрикциите от страна на Белград. Сърбия не признава Косово и не признава регистрационни номера на коли, издадени там.

Спорът още веднъж очерта контурите на огромния въпрос за връзките Прищина-Белград. Към границата бяха изпратени косовски спецчасти и бронирана техника, с цел да се подсигурява осъществяването на условието да се смъкват сръбските номера от колите преди те да пресекат границата. Сръбският президент Александър Вучич подреди сръбската войска да бъде приведена в нараснала бойна подготвеност.

Урсула фон дер Лайен е тръгнала на обиколка из горещия район Западни Балкани, където тлее напрежение по няколко линии. Една от тях е тази сред Република Северна Македония и България. Страната ни влезе в спор със Скопие и реши да блокира преговорната рамка за участието на РСМ в Европейски Съюз. В момента фон дер Лайен се пробва да играе на няколко фронта. Визитата и е част от подготовката за срещата на върха на Европейски Съюз на 6 октомври в Словения, която ще се занимае таман с тези спорове.

По-рано Лайен прикани Прищина и Белград към градивен разговор за понижаване на напрежението в Косово и взаимна работа с взор към бъдещето.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР