Без пчели нашият свят е изгубен - а все по-често

...
Без пчели нашият свят е изгубен - а все по-често
Коментари Харесай

„Пчеларски университет“ – училище за хората с любов към пчелите

Без пчели нашият свят е загубен - а все по-често виждаме предупредителните сигнали за заплахата от изгубването им поради замърсяването на природата с пестициди. Пчеларството в България през днешния ден все по-често притегля интереса на хората, които са избрали да живеят с децата си в чиста естествена среда или са наследили кошери от своите родители.

Чували ли сте за „ Пчеларски университет “? И не, това не е учебно заведение за пчели.

Това е учебно заведение за хора, които желаят да се грижат добре за пчелите и да получават от тях първокласен мед. Целта на просветителното заведение е да сътвори у нас ново потомство съвременни пчелари, които да създават в действителност добър артикул.

Проектът „ Пчеларски университет “ е на „ Истински мед ” – организацията, чиято задача е да отбрани пчелите посредством умни технологии в поддръжка на стопаните на кошери.

Kaufland България е съидейник на тази идея още от самото ѝ начало през 2022 година и тази година даде стипендии на пет дами за присъединяване в Пчеларския университет. Това, което ги отличи от останалите претенденти, бяха техните персонални истории и мощното им предпочитание за дълготрайно развиване в пчеларския поминък.

Една от стипендиантките, Яница Крумова от село Говежда, област Монтана, взема решение да се занимава с него с помощта на щастлива случайност - от интереса, който книга за живота на пчелите провокира у нея и дребните ѝ деца.

" Имам място, извънредно уместно за балкански пчелин в чисто, планинско село и това ме докара до концепцията да се науча по какъв начин да отглеждам пчели, и с размножаването на рояците да мога да пущам и рояци в природата ", споделя тя.

Елена Лакова също се обръща към Пчеларския университет, откакто фамилията ѝ избира спокойствието и чистия въздух на родопското село Жребичко пред града.

„ Купихме остаряла къща в извънредно чист регион в Родопите, който се опитваме да възродим. Селцето си няма пчелин и ще бъде отлично да развием наш личен. Чист мед от добре гледани пчели, нови познания и нов старт като занимание или бизнес ще бъде отлично начало и за нас, с помощта на „ Пчеларски университет “, споделя тя.

Тази година образователната стратегия продължи три месеца и включи 11 видео урока, 9 онлайн срещи с лекторите и 2 на практика извършения в действителен работещ пчелин.



Преподаватели и ментори в курса бяха опитни пчелари и преподаватели в България, а главен преподавател беше инж. Михаил Михайлов.

Благодарение на задълбочените уроци и професионалните преподаватели феновете пчелари могат да станат експерти, каквито сега не доближават в България. Наследената обич към пчеларството от родителите от време на време е по-силна мотивация от всичко друго. Боряна Борисова от Килифарево поема грижата за няколко кошера от своя починал татко - пчелар с 25-годишен опит.

Университетът на " Истински мед " в този момент ѝ оказва помощ да се научи по какъв начин да продължи традицията.

" Медът и пчелните продути са по-ценни от злато поради лечебните им свойства и хранителната им стойност ", споделя Нели Казакова от с. Гостилница.

За нея пчеларството е " доблестен поминък ". Сега тя търси поддръжка, с цел да може да обезпечи на своето семейство наличен, екологично чист мед.

Присъединява се към Пчеларския университет, откакто неин другар ѝ подарява три кошера с пчелни фамилии. Къщата и стопанството ѝ се намират покрай зона от Натура 2000, близо до река Янтра.

" Районът е доста чист. Но за жалост нямаме родственици и близки пчелари, които да ни научат и покажат занаята ", акцентира тя.

Kaufland България има целенасочена политика за съкращаване и отбягване на пестициди при развъждането на цветя и растения и работи със своите снабдители да употребяват най-вече биологични препарати. Веригата включва в своя подбор семена и растения, които са удобни за пчелите.

В главния курс „ Професия пчелар “ участваха 46 курсисти, като със съдействието на сътрудниците в програмата, 10 от тях завоюваха стипендии и се включват изцяло гратис. В края на май курсистите приключиха, като връчването на дипломите беше част от програмата наеднодневния фестивал „ Денят на пчелите “.

Създавайки пчелите, природата е основала един идеален свят. Те са изумителни архитекти, работят съвършено в екип, прелитат хиляди километри през живота си. Те са оживели на Земята повече от 100 милиона години. Те вършат мед, в който има съвсем всички хранителни субстанции, от които се нуждае човешкият организъм.

Те са „ остарели души в дребни тела, надарени с скрито познание “, както написа за тях белгийският публицист и притежател на Нобелова премия за литература Морис Метерлинк. Нашата задача е просто да не им пречим да си правят работата. И да ги пазим. Защото пчелите са наши другари. И ще ни се отблагодарят, както постоянно са го правили.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР