Без особени дебати комисията по правни въпроси прие на първо

...
Без особени дебати комисията по правни въпроси прие на първо
Коментари Харесай

Хартиената коалиция победи в правната комисия и одобри връщането на хартиения вот

Без особени диспути комисията по правни въпроси одобри на първо четене законопроекта на Българска социалистическа партия за връщането на опцията за гласоподаване с хартиени бюлетини. Той ще бъде импортиран за разискване в Народното събрание.

Законопроектът предстоящо беше подсилен от представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, които още преди месец се оповестиха " за " тази смяна в Изборния кодекс. А това даде мотив на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " да ги нарекат " хартиената коалиция ".

Предложението на социалистическата партия планува гласоподавателят да може самичък да избира дали да гласоподава с машина или с хартиена бюлетина. От ГЕРБ настояха законопроектът да бъде разискван в пленарната зала още този петък (4 октомври), само че срещнаха опозиция от страна на Политическа партия и Демократична България. В последна сметка обаче " хартиената коалиция " надви.

Връщането на хартиения избор ще значи и връщане на практиката, при която всички бюлетини се броят на ръка и ще даде опция за повече неточности и изборни измами. Опити за връщането на тази процедура бяха направени и в предходното 47-о Народно заседание, само че без триумф. Сега обаче партиите, които упорстват за тази смяна, имат болшинство и тя може да бъде призната.

Освен предлагането на Българска социалистическа партия, правната комисия одобри и още две оферти за промени в Изборния кодекс - на " Демократична България " и на " Възраждане ". Първият планува да се сътвори особено звено за машинно гласоподаване към ЦИК и партиите да имат непрекъснат достъп до изходния код на устройствата за гласоподаване. Проектът на " Възраждане " е обвързван със наложителното видеонаблюдение по време на изборния ден и при съставянето на протоколите на секционните комисии.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР