Без опашка от нервни родители, чакащи денонощно поне седмица, за

...
Без опашка от нервни родители, чакащи денонощно поне седмица, за
Коментари Харесай

ТЕМА: Без опашки за 1 клас

Без опашка от нервни родители, чакащи непрекъснато най-малко седмица, с цел да запишат децата си в 1 клас, осъмна най-желаното учебно заведение в София - 133 СУ " А. С. Пушкин ". От години то бе емблема за компликациите на хората от квартала за класират децата си, защото измежду водещите критерии бе поредността на записване.

Тази година за първи път акцията за 1 клас в столицата потегли по новата система. Тя се основава на правилото на уседналост и по този начин максимален късмет да бъдат признати, имат децата, живели в региона на учебното заведение през последните 3 години. Опашките пред най-хубавите школа секнаха.

Близо 12 000 първолаци чака София наесен. Те се борят за 176 общински учебни заведения. Водещ е адресът на детето. При изписването му от родилния дом, то се води на адреса на майката. Ако в последните 3 години актуалният й дом съответствува с този на непрекъснатия й адрес и е в територията на учебното заведение, малчуганът има оптимален брой точки - 43. При подаването на документите това се удостоверява с записка, издадена от съответната общинска администрация преди датата на класиране и персонална карта на един от родителите.

Четири групи уседналост има в София. В първата са деца кореняци - живели повече от 3 години в региона на учебното заведение. След тях се подреждат хлапетата, открили се край школото си преди от 1 до 3 години. В третата група влизат тези, които в последния миг са трансформирали адреса си. Последни остават деца, живеещи отвън региона на учебното заведение.

Териториите на софийските школа са написани в уеб страницата на столична община - в системата за банкет за 1 клас. Много точки получава хлапето, в случай че адресът му е в административния регион на учебното заведение. Повече точки - 22, само че от спомагателните критерии, носят и братя или сестри, които към този момент учат в мечтаното учебно заведение. Така се поставя завършек на несправедливостта от предните години братя и сестри да учат в разнообразни учебни заведения без родителите им да могат да трансформират това. Близнаци към този момент се класират дружно над одобрения брой възпитаници в паралелката, в случай че най-малко един от тях е признат.

Системата дава точки и по обществени критерии. 22 т. получава дете с двама умряли родители. Напред в класирането са и малчугани с трайни увреждания, с един умрял родител, както и хлапета от многодетни и приемни фамилии. Деца, приключили подготвителна група в учебното заведение или които живеят в граничен на учебното заведение регион, също получават по-голям късмет за банкет.

Документи за кандидатстване се одобряват до 16 май. Първото класиране излиза на 4 юни в 17 ч., сочи графикът на районния инспекторат по обучение в София. От 5 до 7 юни е записването. На 8 юни се афишират свободните места за второ класиране.

Всяко дете ще бъде записано, може би не по първо предпочитание, само че няма да няма да има първолаци без места, увери пред Българска национална телевизия през вчерашния ден зам.-кметът по обучение и просвета в София Тодор Чобанов. 7-8 учебни заведения ще са по-натоварени при приема, само че ще има и такива, в които ще останат свободни места, заяви той. Според него " единната система за банкет в първи клас за град като София няма по какъв начин да удовлетвори всекиго, само че тя се приема на база всеобщата потребност на града ". Чобанов дефинира като рисков критерия за месторабота на родителите, тъй като мнозина успявали " да си издействат документ за работно място, в което не работят ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР