Без никакви проблеми са преминали вчерашните извънредни местни избори в

...
Без никакви проблеми са преминали вчерашните извънредни местни избори в
Коментари Харесай

`Без проблеми през вчерашните местни избори в Северно Косово

Без никакви проблеми са минали вчерашните изключителни локални избори в четирите общини в Северно Косово, в които голямо болшинство имат косовските сърби.

Това установи през днешния ден Централната изборна комисия в Прищина.

До провеждането на тези избори се стигна, откакто през ноември предходната година сърбите всеобщо напуснаха косовските институции. Бойкотът продължи и през вчерашния ден, като едвам 13 сърби от общо над 45 000 гласоподаватели са дали гласовете си за записаните претенденти за градоначалници. И по този начин Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич към този момент имат косовски албански кметове – общественост, която съставлява под 5 на 100 от популацията на тези общини.

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че ниската изборна интензивност се дължи на акция на заплашване на локалното сръбско население от страна на Белград посредством престъпните му принадлежности в Северно Косово.

Президентът на Сърбия Александър Вучич дефинира изборния резултат като „ спокойно политическо въстание “ на косовските сърби, които са посочили, че няма да търпят да им се постановат принудително решения. Той отхвърли обвиняванията от Прищина и разкритикува медиаторите от Съединените щати, Германия, Франция, Италия и Англия.

Кризата е към този момент доста по-дълбока, предизвести още Вучич.

Междувременно Мирослав Лайчак – медиаторът от страна на Европейския съюз, разгласи, че за 2 май са планувани договаряния с присъединяване на сръбския президент и косовския министър председател, на които ще бъде показан съответен проект за основаване на Асоциация на косовските общини с преобладаващо сръбско население.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР