Без никакви дискусии и с рядко срещано мнозинство на последната

...
Без никакви дискусии и с рядко срещано мнозинство на последната
Коментари Харесай

Набързо: София разреши строежа на цял нов квартал

Без никакви полемики и с рядко срещано болшинство на последната си сесия за 2021 година Столичният общински съвет даде зелена светлина за застрояването на голям имот от 106 дка, находящ се на територията на ж.к. „ Модерно предградие “. В поддръжка на настояването да се строи там гласоподаваха групите на ръководещата коалиция ГЕРБ-СДС, както и на " Демократична България " и на Българска социалистическа партия, които другояче рядко са на едно мнение с ГЕРБ. Групата на ВМРО- " Атака " се въздържа, а единственият срещу бе Борис Бонев от " Спаси София ". 

Местонахождението на парцела е зад магазините " Хит " и " Практикер " на бул. " Панчо Владигеров " сред ж.к.  " Люлин " и " Обеля ". Въпросният терен сега пустее. Негов притежател е сдружение на предприемача Христо Чепишев. Преди към две години той осведоми СОС , че възнамерява да построи там жилищен комплекс, който бе показан като ж.к. „ Запад “. В него се чака да живеят над 7 800 души.  Според показаните планове разгънатата застроена повърхност на новия квартал ще е около 230 000 кв.м., като броят на апартаментите ще е към 2 000. Разрешената височина до кота корниз в квартал " Запад " ще е 25 м., което позволява строителство то на 7-8-етажни здания. Дължината им ще е между 45 и 50 м.  

Както стана дума, планът за построяването на новия квартал сред " Люлин " и " Обеля " се намира в СОС от към две години. Известно време водещата комисия – тази за архитектура и градоустройство, не го пускаше към гласоподаване на пленарно съвещание заради неналичието на планувани на територията на комплекса детска градина и училище. През юни на 2020 година членовете й даже задължиха инвеститора да предложи решение къде децата, които ще живеят в ж.к. " Запад ", ще учат и ще ходят на детска ясла и градина. До гласуването се стигна, след като общинското предприятие " София проект " излезе с доклад, съгласно който построяването на новия комплекс при сегашната транспортна и обществена инфраструктура ще докара до голям брой проблеми. Екипът на " София проект " пресметна, че при запълването на целия капацитет на бъдещия ж.к. " Запад " към 2030 година потребност от ясла ще имат най-малко 209 деца, от градина - 298 деца, а от учебно заведение - към 500 възпитаници.
В модифицирания план на вложителя, който бе показан в комисиите на СОС през есента на тази година, място за градеж на детска градина към този момент бе планувано. Редактираният вариант и спомагателните материали към него към този момент са били разисквани и признати и от Общинския експертен съвет по устройство на територията, излиза наяве от документите, гласувани през седмицата от общинския съвет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР