Без никаква конкуренция се оказва Рамадан Аталай от ДПС, който

...
Без никаква конкуренция се оказва Рамадан Аталай от ДПС, който
Коментари Харесай

Рамадан Аталай започва рекордния си 13-и мандат в парламента

Без никаква конкуренция се оказва Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, който през днешния ден ще стартира своя мандат номер 13 в Народното събрание. Юристът стартира работа като народен представител още в първото Народно заседание след рухването на тоталитарния режим и в никакъв случай по-късно не е оставал отвън Народното събрание. След него се подреждат още двама представители на Движение за права и свободи, които имат зад тила си единствено с един мандат по-малко. Това са Йордан Цонев и Джевдет Чакъров.

Кой кой е в 50-ото Народно заседание? Какви са специалностите на депутатите и имат ли опит като народни представители, обобщава Нова телевизия.

Какво да бъде разпределението на мандатите, дефинират от Централната изборна комисия съгласно сегашния брой на популацията по места, като употребяват данни от Националния статистически институт. Така, най-вече депутати в 50-ото Народно заседание изпращат гласоподавателите от 23 изборен регион София – 19 души.

Топ 5 от общо 31 гласоподаватели региона в страната, продължава с Варна, която излъчва 16 депутати,  Бургас, другите два софийски региона и Пловдив-град пък, ще бъдат представлявани в Народното събрание от сред 14 и 12 души.

Най-малко мандати – по 4, получават една трета от изборните региони. Това са Видин, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Избирателните региони, чиито представители ще бъдат разпределени най-равномерно в Народното събрание, са Велико Търново и Плевен. Те излъчват депутати от всичките 7 партии и обединения – по един или двама души.

Най-неравномерно разпределени пък, са избранниците на Кърджали. Всичките им мандати – общо 5 на брой, ще бъдат запълнени от депутати на Движение за права и свободи.

Рекорда за най-вече депутати от една партия или коалиция, излъчени от един регион, държи 23 МИР София, който ще изпрати в Народното събрание 7 представители на ПП-ДБ.

Мъжете депутати ще бъдат 176, като те са се преборили с конкуренция от над 4 000 други мъже. Жените ще са доста по-малко – едвам 64.

Те пък са определени всред над 1800 претенденти от женски пол.

По специалност в 50-ото Народно заседание ще влязат най-вече икономисти, адвокати, финансисти и инженери.

Сред новите 240 ще има още треньор по латиноамерикански танци, някогашен таксиметров водач, управител в една от водещите международни самолетни компании, началник на фолклорен отбор, както и народен представител, до неотдавна работил в фамилния рок бар.

Най-възрастният депутат ще бъде Силви Кирилов от Има Такъв Народ. 73-годишният лекар-уролог няма да бъде народен представител за пръв път, като един път по Конституция, той към този момент имаше уговорката да открие първо съвещание в качеството си на най-възрастен народен представител. Това се случи на 3 декември 2021 година, като по този начин даде старт на 47-ото Народно заседание.

Разликата сред него и най-младия му сътрудник, е съвсем 50 години. Неговото име е Георги Кръстев и той е представител на ГЕРБ-СДС. 24-годишният регионален координатор на партията в Русе, е с опит като народен представител и към този момент беше най-младият измежду своите сътрудници и в предходния парламент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР