Без намалени ставки на ДДС за някои стоки и услуги

...
Без намалени ставки на ДДС за някои стоки и услуги
Коментари Харесай

Увеличаването на ДДС-то за заведенията е равно на съкращаване на работници и затваряне на бизнеси*

Без понижени ставки на Данък добавена стойност за някои артикули и услуги от следващата година. По информация, с подготовката на бюджета за 2024 година, финансовото министерство възнамерява заведенията за хранене и фитнесите да се върнат на общоприетата ставка от 20%. Това докара до вълна от отвращение от ресторантьорските асоциации и притежателите на заведенията. 

Според инспекция в момента се разпродават тузарски заведения за хранене за общо най-малко два милиона лв.. Стотици бармани, сервитьори и готвачи са застрашени да останат на улицата. Разбира се, последваха и мнения за качеството и цените в родните заведения. Темата разяснява пред  Павлин Петров, зам.-председател на Българската асоциация на заведенията:

" Rесторантьорите не подвигат цените по персонално убеждение. Въпреки свалянето на разноските за ток и горива в страната, то доставчиците продължиха да работят на по-високите цени.

Докато се приказва за нарасналите цени, внимателно се не помни и за нарастването на заплатите на служащите: През 2019 година минималната работна заплата е била 560 лева Към момента минималната заплата е 780 лева А за бранша от 2020 година минималният предел на обезпечаване е 800 лева

 По-лошо в тази ситуация е желанието на отрасловия министър Асен Василев да поправи своите дупки в бюджета с удряне по ресторантьорите. Напомням, че единствено за миналата година импортираният корпоративен налог и осигуровките от заведенията са в пъти повече от миналите. Секторът изрично се изсветли след намаляването на ДДС-то. Доказателство за това са фрапантно по-малкото запечатани обекти от органите на Национална агенция за приходите поради неиздаване на касови бележки.

И не е ли доста по-добре страната да се храни от директни налози, в сравнение с от косвените?

След над две години на тежки ограничавания, точно поради понижената ставка Данък добавена стойност можем да забележим цялостен потенциал на работни места. Секторът обаче е надалеч от възобновяване, и то след 11 месеца на цялостен локдаун.

Увеличаването на ДДС-то значи, че би трябвало да съкратим служащи и да затворим бизнеси. Искаме ли 24 000 компании, свързани със заведенията, да банкрутират? И в случай че на ресторант се падат по най-малко 6 служащия, то може ли финансовият министър да си направи сметката за загубите на работни места?

 Само продължаването на данъчната промяна ще изведе бранша от рецесията, ще го направи конкурентно кадърен на другите европейски страни, с които толкоз обичаме да се съпоставяме.

И тук въпроса е, желае ли МФ да се ангажира със задача да се работи в интерес на българските бизнесмени и стотиците хиляди работни места или желае бизнесът да бъде сплескан? Ако да, то в този момент е моментът диференцираната ставка на 9% за заведения да остане на това равнище. Мярка, с която могат единствено да се гордеят. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР