Без мандати останаха няколко от водещите лица на големите партии

...
Без мандати останаха няколко от водещите лица на големите партии
Коментари Харесай

Сандов, Караянчева, Адемов и Цонева останаха извън парламента

Без мандати останаха няколко от водещите лица на огромните партии в 48-ото Народно заседание след разбъркванията поради преференциите. Сред знаковите за ГЕРБ лица отвън Народното събрание още веднъж е ексшефката на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева. От " Демократична България " пък не влиза едно от остриетата на десните - Антоанета Цонева, а Движение за права и свободи не съумя да вкара в Народното събрание доайена доктор Хасан Адемов, който бе народен представител цели 20 години.

Без депутатско място ще е и проф. Асен Балтов - някогашният шеф на УМБАЛСМ " Пирогов " не съумява да влезе от пета позиция в листата на ГЕРБ в 23 МИР София.

Лидерът на Младежкия ГЕРБ Георг Георгиев е феноменът на избори 2022 - поради него двама от преференциално определените депутати в Ловеч се отхвърлят от мандатите си.

Георгиев беше преместен от избираемото второ място в Ловеч поради преференциалния избор за третия Иван Миховски. Според БНР обаче Миховски се е отвел от листата, без значение че е спечелил 11.27% персонални гласове. Изненадващо - петият в листата на ГЕРБ-Ловеч Иван Грънчаров, който също има над 7% преференциален избор, е решил, че към този момент не желае да става народен представител, пише  " Булевард България ".

Така Георг Георгиев влиза от третия опит в Ловеч. Другият му късмет през 24 МИР София беше блокиран, тъй като преди него влизат Тома Биков, юристката Рая Назарян и Евгения Алексиева.

Депутатският мандат на някогашния регионален шеф на Разград Гюнай Хюсмен също е под въпрос - той може да влезе в 48 Народно заседание единствено в случай че Десислава Атанасова му отстъпи място и избере да извърши мандата си през Русе.

Радостин Василев, Иво Атанасов и Георги Георгиев от " отцепниците " на Има Такъв Народ в 47 Народно заседание съумяват да си завоюват мандат през листите на " Продължаваме промяната " - Кирил Симеонов, Светлин Стоянов и Деян Петков остават обратно в подреждането, изместени от по-предните претенденти в листите (Русе, Плевен и Враца) или попаднали в райони с нулев мандат за Политическа партия (като Търговище).

Водачът на Политическа партия в Русе Николай Събев (министър на превоза в кабинета " Петков " ) е оповестил, че се отхвърля от мандата си и ще освободи още едно място за листата в региона.Предпочитанието на Асен Василев ще е решаващо за това дали някогашният министър на културата Атанас Атанасов ще стане народен представител в 48 Народно събрание или не - Василев е определен по едно и също време от София-23 и от Хасково, където Атанасов е запаса.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР