Без лимити в болниците и край на денонощните дежурства на

...
Без лимити в болниците и край на денонощните дежурства на
Коментари Харесай

Реформа на служебния министър: Без лимити в болниците и без безкрайни дежурства за личните лекари

Без предели в лечебните заведения и завършек на денонощните наряди на персоналните лекари. Това желае служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

За да се случи промяната, НЗОК и Българският лекарски съюз би трябвало да договарят.

Аргументът за отпадането на лимитите е, че те не са подобрили здравната помощ. Вместо това - водят до задлъжняване на лечебни заведения.

Самите клинични пътеки ще се усъвършенстват и ще се прибавят коефициенти - тъй че лечебните заведения да бъдат подтиквани да не връщат по-сложните случаи и възрастни пациенти.

И още различен акцент - обмисля се да се отстрани задължението на персоналните лекари да са разполагаем на пациентите си непрекъснато.

Повечето пациенти не знаят, че персоналният им доктор има контракт с медицински център, и звънят непрекъснато, споделя доктор Ваня Божинова.

" Събота, неделя, 2 на обяд. Рано заран в 7. През нощта в 2-3 часа. Часовото разположение беше вменено на лекаря. Разбираемо е, че един човек няма по какъв начин да е разполагаем 24 часа 365 дни в годината “, изяснява доктор Ваня Божинова.

Снимка: bTV

„ Идеята не е да няма неотложна помощ след работното време, а да се усъвършенства по този начин, че да не търсим персоналния доктор събота и неделя. Здравната каса може да разпореди неотложната помощ непосредствено на медицинските центрове “, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

От следващата година следва и балансиране на цените на клиничните пътеки.

Снимка: bTV
Ще се вкарат и коефициенти, съгласно които финансирането на дейностите ще се обвърже с тежестта на случаите.

Според шефа на касата проф. Петко Славчев към този момент се вършат планове какъв брой ще костват измененията, само че за това може да се приказва чак през есента.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР