Без кораба Москва“ Русия надали ще може да превземе Одеса

...
Без кораба Москва“ Русия надали ще може да превземе Одеса
Коментари Харесай

Без Москва. Може ли Русия да превземе Одеса след загубата на най-големия си кораб

Без кораба „ Москва “ Русия едва ли ще може да превземе Одеса по море. Така считат военни анализатори, с които приказва Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL).

Причината е в това, че потъналият транспортен съд имаше радари и противоракетни установки С-300Ф, осигуряващи отбрана в радиус от към 200 км. (200 мили) Русия има и други кораби с такива установки, само че те не могат да влязат в Черно море, откакто Турция затвори достъпа до Босфора и Дарданелите, шефът на програмата за сигурност в неправителствената организация „ Стратегия XXI “ Павел Лакийчук .

Това значи, че при възможен морски удар по Одеса съветските военни кораби ще би трябвало да разчитат на отбрана от наземно ситуирани съветски противовъздушни ракети, въпреки че Русия има потребност от тях на източния фронт, споделя той.

„ Москва “ е вторият огромен транспортен съд, който Русия губи от началото на войната в Украйна. Първият беше „ Саратов “, ударен на 24 март.

Тези две загуби значат, че Русия най-вероятно ще преразгледа проектите си за дейности по море, сподели в петък английското Министерство на защитата.

В сряда най-големият съветски боен транспортен съд „ Москва “ беше ударен от украински ракети и на борда му избухна пожар. Ден по-късно Русия удостовери пожара, само че сподели, че той е зародил след експлоадиране на муниции.

В четвъртък вечерта Русия заяви, че корабът е, до момента в който е бил теглен на буксир по време на стихия.

В петък Пентагонът сподели, че повода за потъването е точно удар с украински ракети „ Нептун “.
Къде са моряците
Два дни след потъването на „ Москва “ към момента не е ясно какво е станало с моряците от кораба.

В събота Министерството на защитата на Русия разгласява за първи път фрагменти, които показа като среща сред екипажа на потъналия транспортен съд и главнокомандващия на военноморския флот адмирал Николай Евменов .

В това видео бяха открити две непълноти. Би Би Си заяви, че от видеото не може да се разбере на коя дата е снимано. „ Новая газета. Европа “ означи, че в първите секунди липсва тон, а съгласно медията точно в тези секунди се прави обзор на персоналния състав.

Съществува и несъгласие сред известията на Украйна за гибелта на командира на „ Москва “ Антон Куприн , който Киев разгласи за погубен, само че Куприн участва в първите фрагменти на видеото, твърди „ Новая газета. Европа “.

Украинската редакция на RFE/RL, че е умрял мичманът на кораба Иван Вахрушев. Това е написала в обществените мрежи жена му Варвара Вахрушева.

Според Пентагона жертви сигурно има, само че към този момент Съединени американски щати нямат данни за тях.

Руското командване не е потвърждавало, че моряците са взимали присъединяване във военните дейности в Украйна. Според формалните известия всички са евакуирани и се намират в Севастопол, на територията на полуостров Крим, който Русия завладя през 2014 година
Какви са ракетите „ Нептун “
Ракетите „ Нептун “ са създадени в Украйна – в киевския цех „ Визар “, който Русия бомбардира на 15 април. Разрушените здания на завода бяха оповестени от Агенция Франс прес.

Проектирането на противокорабните ракети „ Нептун “ е почнало преди Русия да анексира Крим през 2014 година, само че дейностите на Кремъл са ускорили създаването и производството им, написа.

Ракетите са проектирани от бюро „ Луч “, което още от 60-те години е взело участие в основаването на продукция за руската защита. Вестникът напомня изявление на шефа на „ Луч “ Олег Коростелов от предходната година, в което той споделя, че страната е направила поръчка за 2000 ракети „ Нептун “, само че компанията е съумяла да създаде единствено 800, защото не е имала задоволително финансов запас.

По същото време Украйна е съобщила за 4 страни, поискали да купят „ Нептун “ за себе си, като една от страните е била посочена – Индонезия.

Експертите означават, че за първи път боен транспортен съд е бил потънал от ракета, създадена напълно от Украйна.

В неделя украинският президент Володимир Зеленски прикани украинците да се гордеят с това, че към този момент 50 дни удържат експанзията на съветската войска, която има славата на една от най-силните в света.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР