Без HAL 9000 на този континент, благодаря. Европейският съюз иска

...
Без HAL 9000 на този континент, благодаря. Европейският съюз иска
Коментари Харесай

Без масово следене и манипулации: Брюксел прави опит да регулира изкуствения интелект

Без HAL 9000 на този континент, благодаря.

Европейският съюз желае да избегне най-лошите вероятни проявления на изкуствения разсъдък — мислете за плашещите технологии за лицево различаване и епизодите на Black Mirror — до момента в който в това време се пробва да увеличи капацитета на стопанската система, написа Politico.

Според проектопромени, прегледани от изданието, Европейската комисия възнамерява да забрани използването на съответни системи с изкуствен интелект, които се считат за " високорискови ". Други ще бъдат лимитирани за приложимост в границите на блока, в случай че не покриват избрани стандарти. Компаниите, които не следват разпоредбите, могат да бъдат санкционирани с до €20 млн. или 4% от годишния им оборот. Правилата ще бъдат показани на 21 април.

Промените съставляват първи опит за регулация на изкуствения разсъдък — и Европейски Съюз желае да показва своя метод. Брюксел не желае да остави мощните софтуерни компании да вършат каквото си пожелаят, какъвто е методът в Съединени американски щати. Но и не желае да се възползва от мощта на технологиите, с цел да се трансформира в тоталитарен режим. Вместо това, блокът споделя, че желае " ориентиран към хората " метод, който хем поддържа развиването на технологиите, хем ще им попречи да нарушат поверителността на европейците.

Накратко, това значи, че AI системите, които подкрепят производството, оказват помощ за битката с климатичните промени или вършат енергийните мрежи по-ефективни са добре пристигнали. Но редица технологии, които се употребяват и през днешния ден, като логаритми за сканиране на CV, за преценка на платежоспособност, обществени помощи, визи и други ще попаднат под категорията " високорискови ".

Системите за обществен рейтинг, като тези в Китай, които наблюдават какъв брой " положителни жители " са китайците и бизнесите, са класифицирани като противоречащи на полезностите на съюза и ще бъдат неразрешени.

Текстовете оферират и възбрана на AI системи, които манипулират държанието на хората, мненията и решенията им; възползват се от техните уязвимости, както и такива, които целят всеобщо наблюдаване. Правилата обаче позволяват изключения, в случай че технологията се употребява за противопоставяне на престъпни действия. Употребата на технология за лицево различаване, да вземем за пример, ще бъде разрешена, в случай че се употребява за стеснен интервал от време и на съответни места.

Изключенията целят да удовлетворят желанията на страни като Франция, които упорстват да интегрират AI в системите си за сигурност, само че ще провокират гнева на бранителите на поверителността, които желаят цялостна възбрана. Последните показват, че изключенията ще се трансфорат в предписание.

Правилата евентуално ще бъдат обект на рецензии и от промишлеността. И е допустимо да провокират напрежение със Съединени американски щати, защото щатските компании ще бъдат обект на регулациите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР