“Без експертен диалог няма как да се постигне правна реформа,

...
“Без експертен диалог няма как да се постигне правна реформа,
Коментари Харесай

Гешев на среща с ДПС: Без диалог няма правна реформа

“Без експертен разговор няма по какъв начин да се реализира правна промяна, и да се реализира това, което жителите чакат – правдивост ".

Това съобщи основният прокурор прокурор Иван Гешев на срещата си ПГ на Движение за права и свободи, която се организира в Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Гешев акцентира, че не си е разрешавал да се меси в работата на другите управляващи. “Разбирането ми е, че без разговор сред управляващите няма по какъв начин да се получи “, сподели още той.

 
За правосъдната система и за промени доста политици приказват, само че малко се работи.
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ

Карадайъ уточни, че управляващите би трябвало да са в услуга на хората и бизнеса, само че това може да се случи, единствено когато се съблюдават правата и свободите, и дружно с това да се ползва закона. “Тези неща вървят дружно, едното не може без другото ”, безапелационен е той.

Хамид Хамид, зам.-председател на Движение за права и свободи, подсети, че са влезнали в действие промени, които са ликвидирали профилираното правораздаване в България. Той попита основния прокурор дали има последици от това деяние върху хората, върху магистратите, и върху равнищата на престъпността.

След 10 ноември се чака предварителният разбор по тематиката, отвърна Гешев. “Резултатите към този момент се демонстрират и те ще бъдат много трагични за българските жители. Този опит беше лустрация на прокурори и магистрати ”, безапелационен бе Гешев. И предизвести, че доста мъчно ще бъде възобновена битката с престъпността.

 
Перспективите за бъдещето са мрачни. Специализацията е модел, който европейските сътрудници развиват, а ние го унищожихме. Загрижен съм от това, което следва, и считам, че един проблем се взема решение, когато му е времето. На път сме да превърнем този проблем в необратим.
Главният прокурор Иван Гешев

Главният обвинител уточни, че политическите решения би трябвало да почиват на експертни разисквания, само че няма да разреши политическа интервенция в самостоятелната правосъдна власт. Той добави, че близо 70% от специфичните разследващи средствата са били разпръснати, не тъй като не са давали резултат, а тъй като са щели да бъдат противозаконни след разпускането на профилирания углавен съд.

Хамид Хамид се обърна и към Борислав Сарафов, шеф на Национална следствена служба, и попита по какъв метод могат да бъдат по-ефективни следователите в следствията. “Специализация е нужна във всяка една човешка активност. Тя е нужна и потребна. ”, акцентира Сарафов. Според него правната промяна би трябвало да бъде промяна на модели. “Искаме да проверяваме нови закононарушения, а липсват сформира във връзка с това ”, сподели шефът на Национална следствена служба и добави, че не разполагат с съвременни принадлежности за битка с престъпността и корупцията, само че потенциалът на следствието може да бъде повишен и би подкрепил предлагането да се усили съставът на следователите.

Карадайъ попита Гешев по какъв начин гледа на отнемането на пълномощията на основния прокурор и оставянето му единствено с административни функционалности. Без естествен диалог няма по какъв начин да се реализира напредък, отговори основният прокурор. “Моето мнение е, че въпросът с пълномощията на основния прокурор би трябвало да бъде решен. Препоръките на европейските сътрудници са ясни ”, сподели още Гешев. И означи, че " този проблем би трябвало да се реши, само че това би лишило политическата платформа на избрани хора ".

Лидерът на Движение за права и свободи закри срещата с думите, че жителите имат потребност от сигурност и устойчиво законодателство, тъй като " от политически популизми цялата страна страда и ни е нужна политическа непоклатимост ".

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР