Без Дунавско хоро на Нова година? Край на спонтанните Дунавски

...
Без Дунавско хоро на Нова година? Край на спонтанните Дунавски
Коментари Харесай

Без Дунавско хоро на Нова година?

Без Дунавско хоро на Нова година? Край на спонтанните Дунавски хора – към този момент ще се следи за платени авторски права за обичайното за Нова година хоро, чиито композитор е Дико Илиев.

От „ Музикаутор “ предизвестяват, че всеки, който пуска мелодията без да се е съобразил със закона, може да бъде глобен. Забраната важи за заведения за хранене, нощни заведения, хотели.
Със сигурност и тази Нова година
русенци ще я посрещнат на площада, хванати за ръце, под звуците на Дунавското хоро, тъй като от Общината са се погрижили да уредят заплащането на авторските права.

В доста от заведенията обаче правото северняшко хоро няма да звучи. Диджеите са сюрпризирани от възбраната на „ Музикаутор “ и са подготвени да извадят от плейлистите си обичаното хоро на българина, с цел да не бъдат санкционирани. А глобата в действителност е солена от 2 до 20 хиляди лв.. Оказва се, че наследниците на Дико Илиев –
основателя на Дунавското хоро,
са защитили мелодията с авторски права до 2056 година и всяко нейно обществено осъществяване би трябвало да е законово уредено.

Преди 85 години Дико Илиев основава Дунавското хоро, което чуеш ли го един път остава вечно в съзнанието ти. Композира го, до момента в който работи с оркестъра на 36-ти пехотен полк в Оряхово.
„ Дунавското хоро не е фолклор, има си създател.
Заради това неговите права се пазят, несъмнено от своя създател и от неговите наследници. Когато става дума за такова произведение, което е музикално правата са в границите на 70 години. Така, че напълно естествено, който употребява това произведение заплаща някаква част от него “, сподели проф. доктор Николай Ненов – шеф на РИМ-Русе.

Дунавското хоро обаче е знак на веселията в Новогодишната нощ на генерации българи и по традиция звучи след речта на президента,
химна на България и „ Многая лета “.
Събира хората по площадите и е едно от най-лесните, тъй като броенето му е двутактово. Превърнало се е традиция по сватби и други огромни тържества. Затова предизвестието на „ Музикаутор “ да не се пуска на обществени места без уредени права, тормози представителите на развлекателния отрасъл.

„ Хората си го знаят и си го обичат. Да кажат какъв брой би трябвало да се заплати. Като би трябвало на следващия ден няма да го пускаме хорото. Това хоро е с доста неприятно качество. „ Музикаутор “ като
желаят авторски права да вземат
да създадат един прекрасен реместър на хорото и да уведомяват авансово за тия неща. Контролът ще го пуснеш в 0 ч и 5 минути и кой ще пристигна да огледа и ще ти каже дай да ти направя един акт. Странно ми е “, споделя диджеят Йордан Йорданов.
Министерството на културата
дава отговор за контрола дали Дунавското хоро звучи с годен музикален лиценз или не, а инспекции в новогодишната нощ не са изключени.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР