Без достъп до лекарства продължават да бъдат стотици жители на

...
Без достъп до лекарства продължават да бъдат стотици жители на
Коментари Харесай

Докога? Кметове пазаруват лекарства за цели села

Без достъп до медикаменти не престават да бъдат стотици поданици на дребни обитаеми места у нас.

По данни на Изпълнителната организация по медикаментите към 2021 година броят на аптеките у нас е бил 3300, като една трета от тях са съсредоточени в София, Пловдив и Варна.

Според разбор на Института за пазарна икономика в 20 общини няма нито една аптека, а в 40 аптеката е единствено една.

Осигуряването на равнопоставен достъп на популацията до фармацевтична услуга би трябвало да бъде работа на страната, а не на частната самодейност, счита Анжела Мизова, заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз и притежател на аптека в малко обитаемо място.

В България липсва каквато е да е регулация къде и какъв брой аптеки могат да бъдат отваряни. От години Фармацевтичният съюз сигнализира за концентрацията в огромните градове и за изчезналите аптеки в по-малките обитаеми места, напомни Мизова.

" За да се направи по-правилно систематизиране, първата стъпка беше основаването на аптечна карта, която е в развой ", посочи тя.

" Законът ясно регламентира от кое място се отпускат медикаменти и кой ги отпуска. Отпускането обаче значи към пациента, със съответната фармацевтична консултация. Не че е невероятно непосредствен родственик да получава медикаментите. Но когато едно лице, пък било то овластено от страната - като кмет, се ангажира с такава функционалност, не съм уверена, че би могъл да извърши това препредаване на информация правилно към всеки от нуждаещите се ", съобщи Анжела Мизова пред

Аптеки единствено с помощник-фармацевти, мобилни аптеки - доста такива хрумвания е имало, обсъждани са били даже на равнище планове на наредби и смяна в закона, само че нито една не е призната, изясни Мизова. По думите ѝ помощник-фармацевти не могат да отпускат медикаменти по лекарско наставление.

" Имаше концепция за филиали, те са малко по-възможен вид, но отново би трябвало да бъдат обслужвани от магистър-фармацевт към съответната аптека-майка. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР