Без дори опит за дебат парламентът отхвърли в петък декларацията,

...
Без дори опит за дебат парламентът отхвърли в петък декларацията,
Коментари Харесай

Още една стъпка към изборите: парламентът отхвърли декларацията на "Продължаваме промяната"

Без даже опит за спор Народното събрание отхвърли в петък декларацията, с която " Продължаваме промяната " сондира опцията за събиране на болшинство за държавно управление.

" За " документа гласоподаваха предстоящо единствено Политическа партия и Демократична България. Те съумяха да съберат 63 гласа " за " в залата - 49 от Политическа партия и 14 от " Демократична България ". " Против " бяха 84 депутати (60 от ГЕРБ и 24 от " Възраждане " ) и 30 " въздържал се " (5 от Движение за права и свободи, 18 от Българска социалистическа партия и 7 от " Български напредък " ).

След като номинираният за министър председател от втората политическа мощ акад. Николай Денков взе мандата на 3 януари, Документът включва четири национални цели: развиване на конкурентна новаторска икономика; гарантиране на националната сигурност и господство на правото; реализиране на енергийна самостоятелност и стабилно развитие; понижаване на неравенствата и достъп до качествено обучение и опазване на здравето.

Развоят от петък беше напълно предстоящ, защото още от началото на седмицата стана ясно, че единствено Политическа партия и Демократична България застават зад изредените цели, макар че в разнообразни обстановки съвсем всички обединения в Народното събрание (без " Възраждане " ) са заявили поддръжка за множеството от тях.
Реклама
Неуспешният опит на ГЕРБ да получи поддръжка за оферти кабинет с министър председател проф. Николай Габровски и резултатът от гласуването на декларацията на Политическа партия в петък илюстрират, че разделянето по линията статукво - смяна от 2021 година се резервира и съвсем сигурно ще докара до нови избори през тази година.

Интересен подробност въпреки всичко е, че нито един от депутатите в залата - и най-много тези, които гласоподаваха срещу декларацията на Политическа партия, не взе думата, с цел да изрази позицията си по наличието на документа. Той беше непосредствено препоръчан за гласоподаване, с което беше предотвратена и опцията за спор по тематиките в него.

Очакваше се номинираният за министър-председател акад. Николай Денков да върне незабавно на президента несбъднат мандата за сформиране на кабинет.

От Политическа партия са желали това да се случи същия ден, с цел да не бъдат упрекнати, че стопират процеса. От президентството обаче са отказали процедурата да се извърши през днешния ден без предварителна спогодба. Впоследствие беше конкретизирано, че президентът ще одобри Николай Денков в понеделник в 10 часа.
Реклама
Тъй като това развиване беше предстоящо, главната конспирация остава с третия мандат, който президентът ще връчи - този път на групировка по собствен избор. Формално той може да избира сред " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Български напредък " и " Демократична България ". " Възраждане " и Движение за права и свободи са съвсем невероятни като варианти.

Веднага след изборите през октомври най-логичният избор на Радев изглеждаше групировката на Стефан Янев - поради близостта в позициите им и тъй като заявява, че би работила с всички. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също твърдеше, че мандатът би трябвало да е за " Български напредък ", само че в последните две седмици от ГЕРБ " упорстват " мандатът да отиде при " Демократична България ".

Досега президентът е давал постоянно третия мандат на Българска социалистическа партия. В петък Радев още веднъж насочи рецензии към политическите партии. " Парламентът се дави от ден на ден в кавги, от ден на ден в предизборно говорене, а има значима работа за извършване ", сподели той.

След като получи при започване на идната седмица неизпълнения мандат на " Продължаваме промяната ", Радев има период от седем дни по конституция да даде третия. Пак съгласно главния закон последната парламентарна група няма период, в който да извърши мандата. За първите два той е една седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР