Без дискусия Народното събрание прие Декларация във връзка с ескалиращите

...
Без дискусия Народното събрание прие Декларация във връзка с ескалиращите
Коментари Харесай

Парламентът прие Декларация за ескалиращите агресивни антибългарски прояви в РСМ

Без полемика Народното събрание одобри Декларация по отношение на ескалиращите нападателни антибългарски прояви в Република Северна Македония. Тя беше подкрепена от 184 народни представители и един се въздържа.

В Народното събрание бяха импортирани четири плана на заявления от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме Промяната “, „ Демократична България “ и „ Възраждане “, на основата на които беше направен и гласуван един общ план, препоръчан от Комисията по външна политика.

В признатата декларация българският парламент осъжда деянията и апелите за принуждение против българите в Северна Македония, техните организации и клубове, и изключително тежкото закононарушение против българина Християн Пендиков и твърдо упорства да бъдат предприемани систематични ограничения от всички институции за разкриването и подвеждането под отговорност на причинителите.

Също по този начин Народното събрание възразява против трайното несъблюдение на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония от 2017 година и двустранните Протоколи от съвещанията на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от 2019 година и 2022 година

В декларацията се показва терзание и угриженост, че ескалиращата антибългарска акция в Северна Македония може да заплаши процеса по вписването на българите в Конституцията на страната, както и развиването на демократичните процеси и институции в Северна Македония и нейния път към участие в Европейския съюз, което обслужва интереса на трети страни.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР