Без дебати Народното събрание подкрепи на първо четене промени, внесени

...
Без дебати Народното събрание подкрепи на първо четене промени, внесени
Коментари Харесай

Парламентът e напът да разтовари софийските съдилища от застрахователни дела

Без диспути Народното събрание поддържа на първо четене промени, импортирани от Българска социалистическа партия, в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), с които потребителските и застрахователните каузи ще се гледат по адрес на потърпевшия, а не както е в този момент - по седалище на ответника - осигурител или огромна компания, т.е. София.

" За " гласоподаваха 110 депутати. Предлаганите от левицата промени засягат исковете за обезщетение по Кодекса за застраховането, както и Гаранционния фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Предложенията бяха показани пред Народното събрание от Крум Зарков (БСП), който ги стимулира с обезпечаване на на ниска цена и елементарен достъп до правораздаване на по-слабата страна по тези каузи – консуматор или потърпевш, и с потребността от разтоварване на натоварените софийски съдилища. Като претекст той посочи, че тези каузи са съсредоточени в София, от което се пораждат редица компликации като пътувания на очевидци и прегледи на потърпевши. Над 50 % от делата в Софийския градски съд са на застрахователна или потребителка тема, акцентира Зарков и добави, че в същото време 80 % от делата в София са заведени от хора, които не живеят в столицата.

До законопроекта се стигна след апел на 82-ма съдии от Софийския градски съд. Проектът беше подсилен от съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). По време на съвещание на правната комисия в Народното събрание срещу измененията се оповестиха от Висшия адвокатски съвет, както и преподаватели от Софийския университет.

Повече четете тук.

На съвещанието на съдийската гилдия във вторник Даниела Марчева попита ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов дали е оказван напън от висши магистрати върху сътрудниците им от Софийския градски съд да отдръпват предложенията за промени в Граждански процесуален кодекс. Тя попита още правени ли са били опити от страна на Върховен касационен съд да неодобрява тези хрумвания за промени, взел участие ли е Панов в среща с сходен темперамент и какво е мнението му по предлаганите промени в Граждански процесуален кодекс.

" Упрекът към Върховен касационен съд, в частност към ръководителя на съда като негов административен началник, за неналичието на подпомагане за разрешаване на един сериозен за системата проблем – този за натовареността на Софийски градски съд като главно правораздавателно звено по делата за непозволено увреждане вследствие на ПТП, настъпили на територията на цялата страна, и съответно във връзка на импортирания законопроект, не може да бъде признат за състоятелен ", сподели във вторник ръководителят на Върховен касационен съд, представен от news.lex.bg.

Той изясни, че е имало среща сред управлението на Върховен касационен съд, висши магистрати и съдии от градския съд, на която са участвали и управленията на Софийските областен и апелативен съд и участници в работната група към Министерството на правораздаването за изменение на Граждански процесуален кодекс. Срещата била за наблягане на концепцията, че единствено добре премислените законодателни промени, импортирани в точния миг в Народното събрание, могат да доведат до разрешаване на проблемите с натовареността на градския съд, като главно правораздавателно звено на системата.

Панов подсети, че съвещанието на правната комисия на 12 юни са участвали съдиите от Върховен касационен съд Емануела Балевска и Емилия Василева, а един от вносителите на законопроекта са благодарили на висшия съд за навреме взетото мнение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР