Без дебати и с пълно единодушие парламентът прие на първо

...
Без дебати и с пълно единодушие парламентът прие на първо
Коментари Харесай

Единодушно и в парламента: Фелдшерите трябва да имат своя организация

Без диспути и с цялостно единогласие Народното събрание одобри на първо четене изменението в Закона за съсловните организации, с което се основава професионално-съсловна организация на фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти.

„ Самостоятелната съсловна организация на лекарските асистенти и фелдшерите ще им даде опция за възстановяване на регулацията и самоконтрола, ще обезпечи воденето на независим указател и обезпечаване на продължаващо образование “, сподели при представянето на законопроекта депутатът от ПП-ДБ доцент Васил Пандов.

Припомняме, че законопроектът беше признат единомислещо и в парламентарната здравна комисия, макар че против него възразиха от Българският фармацевтичен съюз и Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

„ През последните години с промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите бяха основани две нови съсловни организации – на помощник-фармацевтите и Българска асоциация на зъботехниците. Въпреки отделянето им от Българската асоциация на експертите по здравни грижи в продължение на няколко години досега остават дискусионни въпросите за разширението на пълномощията на посочените съсловни организации. Същевременно нямаме данни за съответни индикатори за усъвършенстване на здравните грижи, предоставени от посочените медицински експерти. Същевременно основаването на районни съсловни организации породи известно напрежение сред обособените медицински експерти “, сподели пред комисията ръководителят на БФС Димитър Маринов.

По думите му основаването на независима съсловна организация с към 1500 индивида членска маса крие риск районните структури да не съумеят да попълнят с нужния брой лица органите си на ръководство.

Според ръководителя на БАПЗГ Милка Василева според Устава на организацията фелдшерите и лекарските асистенти, които до момента бяха част от нея, са показани на квотен принцип във всички районни и национални управления. „ Това значи, че те имат опция, по метод, по който за тях е комфортен, да влияят както върху ръководството, по този начин и върху цялостната активност на Асоциацията. И, несъмнено, има основан Консултативен съвет на фелдшерите и лекарските асистенти, в който вземат участие посредством създаване на нашите нормативни документи “, сподели тя.

Василева добави, че с приемането на закона занапред би трябвало да бъде направен нов Национален електронен професионален указател, а подобен към този момент съществува в БАПЗГ и с помощта на това, че е имплементиран в НЗИС, фелдшерите и лекарските асистенти към този момент имат право да изписват електронни предписания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР