Без дебат за под година капиталът на губещите пощи набъбва

...
Без дебат за под година капиталът на губещите пощи набъбва
Коментари Харесай

Черната дупка Български пощи поглъща още 50 млн. лв.

Без спор за под година капиталът на губещите пощи набъбва с 95 млн. лева Отделно всяка година сдружението получава дотация от към 100 млн. лева От 13 години е на загуба, само че заплатите на съвсем 9 хиляди служителя се подвигат с над 20%
" Криза за пари в държавните пощи ". Заглавието е от архива на " Капитал " и е от преди 10 години.
Без спор за под година капиталът на губещите пощи набъбва с 95 млн. лева Отделно всяка година сдружението получава дотация от към 100 млн. лева От 13 години е на загуба, само че заплатите на съвсем 9 хиляди служителя се подвигат с над 20%
" Криза за пари в държавните пощи ". Заглавието е от архива на " Капитал " и е от преди 10 години.

Ситуацията десетилетие по-късно в държавния мастодонт е безусловно същата. С няколко разлики - финансовата дупка е станала трагично по-голяма. Вече няма частен вложител, който да влезе в сдружението, каквито бяха страховете на синдикатите тогава. Мастодонтът е станал все по-зависим от държавните дотации, като макар помощите от бюджета за обществени действия като писма и пенсии в дребни обитаеми места, то не може да се оправи с настоящите си разноски и натрупа големи загуби.

През лятото на 2022 година по време на ръководството на " Продължаваме промяната " страната подвига капитала на сдружението с 45 млн. лева Въпреки че тактиката не дава резултат, в този момент служебното държавно управление ще повтори изливането на пари в държавната дупка.
Реклама
Тази сряда Министерски съвет излезе с решение капиталът на " Български пощи " да бъде повишен с " най-малко " 50 млн. лева, като няма посочена горна граница на помощта. Мярката ще стане допустима в случай че Европейската комисия позволи поисканата от министъра на превоза Христо Алексиев скица.

Поредното " финансово стабилизиране и излекуване " на " Български пощи " се случва в нелек финансов миг за страната и апели на Министерство на финансите за стягане на коланите. Но очевидно служебният кабинет приказва едно, а другояче раздава милиони.

Последната, само че не по значимост разлика с 10 години по-рано е, че тогава компанията към момента имаше късмет да се нарежда на. Вместо това сдружението има основна роля в свиващите се пощенски сегменти и микроскопично присъединяване на растящите пазари като куриерския, да вземем за пример.
Трендът е фалиращ
Решението е облечено с повтаряната като мантра цифровизация на пощите и " усъвършенстването на съществуващия потребителски програмен продукт ". Основната цел обаче е да се обезпечи краткотрайно поддръжка на сдружението " да посрещне краткосрочните потребности от парични потоци до въвеждането на проект за преструктуриране ", написа в решението.
Реклама
По думите на новия му изпълнителен шеф Филип Алексиев, който идва от различен един постоянно фалиращ държавен мастодонт БДЖ " сдружението има насъбрани просрочени отговорности за инкасирани суми на комунални оператори за 72 млн. лева, върху които заплаща наказателни лихви към 8 млн. лева Преведено това значи, че платени от жители суми за ток, телефон, вода и така нататък са потънали в пощите за незнаен интервал от време, доста евентуално за настоящи разноски като заплати.

В доклада за 9 месечието за 2022 година загубата е 41.6 млн. лева, като по думите на Филип Алексиев упованията за годината са тя да доближи 55 млн. лева (все още няма оповестен доклад за цялата 2022 г.).

Структурата на приходите на компанията, която за цялата 2021 година има 235 млн. лева, като от тях единствено 58% са оперативните доходи, а 41.1% са тези от финансирания (за отплата на разноските по даването на услуги от общ стопански интерес - поща, преса, пенсии и т.н). Накратко - страната е дала 100 млн. лева помощи.

За 2021 година оперативната загуба на компанията е 108 млн. лева, а крайният финансов резултат след държавните субсидии е минус 13 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР