Без дебат, със 105 гласа "за" парламентът избра за генерален

Без дебат, със 105 гласа "за" парламентът избра за генерален ...

Кирил Вълчев е новият генерален директор на БТА


Без дебат, със 105 гласа "за" парламентът избра за генерален директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, предложен от управляващата партия ГЕРБ.Още по темата

Изборът на генерален директор на БТА беше първа точка в програмата на Народното събрание за тази седмица, съобщи БНР.

Генералният директор на БТА се избира от парламента с петгодишен мандат. Две бяха кандидатурите за генерален директор. От ГЕРБ предложиха водещия на предаването „Седмицата“ по Дарик радио Кирил Вълчев. Неговата кандидатура бе подкрепена и от синдикалните организации в агенцията.

От БСП внесоха кандидатурата на Ивайло Данаилов, филолог и журналист, който беше съветник на Сергей Станишев по време на правителството на тройната коалиция.

До нов избор се стигна, след като в средата на ноември след кратко боледуване на 67-годишна възраст почина досегашният ръководител на агенцията Максим Минчев.

Inbestor.bg припомня, че Кирил Вълчев (47 г.) е адвокат в сферата на интелектуалната собственост, медийно, търговско и гражданско право. Завършил е НГДЕК, а професионалната му биография е свързана както с БТА, така и с БНР и БНТ.

В своята концепция за развитие на агенцията Кирил Вълчев дава десет точки за развитието на агенцията: безпристрастна, точна и бърза информация, безплатно разпространение на информацията за публичните организации и дейности; безплатни информационни продукти и разширяване на форматите и каналите за представяне на информацията.

Той предвижда нови инвестиции в архива, както и нови кореспонденти в България и чужбина. След като неговата кандидатура беше гласувана единодушно, Кирил Вълчев положи клетва пред депутатите в парламента.

Източник: investor.bg