Без дебат Народното събрание прие на второ четене промени в

...
Без дебат Народното събрание прие на второ четене промени в
Коментари Харесай

Окончателно: Приеха облекченията за ТЕЛК, решенията ще важат до повторното явяване на комисия

Без спор Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за хората с увреждания. Целта бе да се преодолеят следствията от забавянето от нормативно избрания тримесечен период за изговаряне на ТЕЛК и НЕЛК. Проблемът е изключително изострен сега, защото доста експертизи бяха отсрочени през пандемията и в този момент в комисиите има голямо скупчване на хора, които чакат преосвидетелстване. Има случаи на закъснение от над 1 година

Промените плануват хората с увреждания,  които са с изтекло решение на ТЕЛК и са подали заявление за преосвидетелстване, да имат достъп до полагащата им се месечна и целева финансова поддръжка за интервала до произнасянето на органите на здравната експертиза. Започнатите и неприключили производства до влизането на закона в действие, както и тези, които са стартирани, само че не са завършили до 4 месеца от влизането на закона в действие, се довършват по новия закон, само че без да се вземат поради периодите. 

Хората с увреждания към този момент няма да бъдат държани за виновни за забавено преосвидетелстване от ТЕЛК  РЗИ ще уведомява хората най-късно до 4 месеца преди приключването на експертизата им, че би трябвало да подадат заявление за преосвидетелстване. Ако ТЕЛК не се произнесат в границите на три месеца, това ще се смята за закъснение и ще се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново експертно решение. Ако новото решение е за по-ниска степен на нетрудоспособност, хората няма да връщат пари.

Ако " Държавен вестник " разгласява незабавно признатите от Народно събрание законодателни промени, те могат да станат факт до края на седмицата. Оттам нататък районните здравни инспекции имат 14 дни да изпратят служебно информацията за всички забавени все още експертизи, с цел да се възстановят правата на хората. Време това да стане още от идващия месец за всички хора, може и да няма, тъй като Национален осигурителен институт приготвя ведомостите за заплащанията до 25-о число на месеца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР