Без дебат и буквално в последния законодателен ден преди ваканцията

...
Без дебат и буквално в последния законодателен ден преди ваканцията
Коментари Харесай

Тихомълков парламентът позволи на ВСС лесно да отстранява магистрати

Без спор и безусловно в последния законодателен ден преди ваканцията си депутатите разрешиха на Висш съдебен съвет елементарно да отстраняват неуместни магистрати. Съдии, прокурори и следователи към този момент ще могат да бъдат отстранявани от служба за всевъзможни закононарушения, а освен за такива, свързани с работата му. Това стана с дефинитивно признати от Народното събрание промени в Закона за правосъдната власт. Проектът беше импортиран по-малко от 24 часа, откакто през вчерашния ден мина на второ четене през правната комисия, съобщи Дневник.

Прието бе магистратите да могат да бъдат премахване, в случай че са станали обвинени за каквото и да е закононарушение. Това значи, че отсега нататък Висш съдебен съвет ще може да отстранява и без преценка арбитър, прокурор или следовател. Пример за неуместния текст даде през вчерашния ден в правна комисия членът на правосъдния съвет Галина Карагьозова - в случай че арбитър е карал с превишена скорост, тъй като жена му е раждала.

Миналото лято депутатите одобриха, че Висш съдебен съвет ще отстранява единствено при обвинявания за закононарушения, свързани с съответната активност на съдията, прокурора, следователя. А за всички останали случаи можеше да се желае премахване на магистрата от работа от съда.

Под напън на жителите и Европа през вчерашния ден ГЕРБ отдръпна противоречивите текстове, с които се забраняваше на съсловните организации да получават финансиране от непознати страни. Но в последна сметка останаха тези, които плануват актуалните членове на Висшия правосъден съвет да могат да се върнат на по-добри позиции в правосъдната система, както и обвързване на всички магистрати да заявяват участие в каквито и да е организации.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР