Без ДДС за основните хранителни продукти, 8,5% по-високи пенсии, евтини

...
Без ДДС за основните хранителни продукти, 8,5% по-високи пенсии, евтини
Коментари Харесай

Испания: без ДДС за храните, по-високи пенсии


Без Данък добавена стойност за главните хранителни артикули, 8,5% по-високи пенсии, евтини билети за публичния превоз: испанското държавно управление удължава с 6 месеца действието на ограниченията за компенсиране на инфлацията.

Испания освобождава главните хранителни артикули от Данък добавена стойност - за период от 6 месеца

Хранителните артикули би трябвало да поевтинеят, а наемите да останат налични. Затова държавното управление намалява налога върху добавената стойност (ДДС) за главните хранителни артикули. И в този момент в той е невисок – единствено 4 %, само че от идната година и те отпадат. Мярката в началото ще важи за половин година и се отнася апропо за хляба, брашното, млякото и млечните артикули - сиренето, яйцата, плодовете, зеленчуците и някои други.

Добри вести и за живеещите чартърен
Редакцията предлага
В Испания е всеобща процедура наемите на жилищата да се актуализират автоматизирано, следвайки хода на. Обикновено това изискване е включено в контракта за наемането на жилището. Само през тази година поради растежа на инфлацията наемите в Испания са поскъпнали с 10 %. През последните два месеца растежът беше стеснен до два %, но сега тази инфлационна уговорка напълно отпада – също за половин година.

пък ще получат с 8,5% по-високи пенсии. Увеличението би трябвало значително да компенсира намалената покупателна дарба на възрастните хора поради инфлацията.

Други облекчения

Билетите за публичния превоз ще продължат да бъдат евтини: от няколко месеца страната поема 30 % от цената им, в случай че локалната самостоятелна власт на собствен ред поеме други 20 % от цената на месечната карта. Така цената ѝ пада на половина от естествената. С още 6 месеца се удължава и действието на друга мярка – безплатните карти за пътуващите на къси дистанции, да вземем за пример до работното място и назад, в случай че за задачата се употребяват комбинирани билети. 

За водачите новините не са чак токова положителни: откакто цените на горивата паднаха малко, от 1 януари отпада отстъпката от 20 евроцента за литър. Затова пък транспортният отрасъл, фермерите и риболовците ще получат директни помощи.

Общо 10 милиарда евро са на испанското държавно управление. През май идната година в страната ще се проведат локални избори, а през есента испанците ще избират и нов състав на Народното събрание.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР