Без да произведе нито един изстрел, НАТО излиза като победител

...
Без да произведе нито един изстрел, НАТО излиза като победител
Коментари Харесай

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

Без да създаде нито един изстрел, НАТО излиза като победител от войната в Украйна, до момента в който съветската нахлуваща мощ се препъва и нациите упорстват да се причислят към западния алианс, написа " Дефенс нюз ".

През цялото време формалните лица се пробват да запазят дълготраен взор върху бъдещите рецесии, в това число тези, които включват Китай и безконечната гореща точка в задния двор на Европа, Балканите.

Събитията след 24 февруари, началото на офанзивата на Москва против нейния комшия, сложиха алианса в странна позиция: определяйки по какъв начин да остане отвън спора, като колектив, макар че резултатът се счита за сериозен за задачата на НАТО за сигурна Европа.

През цялата годишна мъгла на войната водачите на НАТО вървяха по тази тънка линия, като стояха настрани от смъртоносната военна помощ за Украйна, която не е членка и вместо това използваха силата си като конгрес за съгласуваност. Алиансът обаче е доставил съоръжение за връзка и заглушаване.

" Генералният секретар Йенс Столтенберг даде да се разбере, че НАТО не е страна в този спор и няма да стане страна в този спор ", сподели Рейчъл Рицо, старши анализатор в основания във Вашингтон Атлантически съвет. " Това към момента е значимо средство за обмисляне и разискване и обезпечаване на защитата на европейския континент. "

Дори и Украйна да стреля, изгодите от отслабената Русия не са изгубени за алианса. Според чиновник на НАТО, който приказва при изискване за анонимност, до момента в който обсъждаше вътрешните разисквания, има самопризнание в Брюксел, че членовете могат да изберат да поемат повече риск, когато бръкнат надълбоко в арсеналите си, с цел да намерят съоръжение за Украйна, арестувано преди този момент за самозащита.

Разчитането на взаимна защита при положение на война, съгласно логиката, може да помогне за попиване на минусите в самостоятелната подготвеност.

Принципът важи и за бъдещи членове като Швеция, чиито водачи имаха шанса да " погледнат под похлупака " на алианса, както сподели военачалник Микаел Биден, висшият командващ на страната. Швеция и Финландия минават през развой на присъединение към НАТО, като остават единствено утвържденията на Унгария и Турция.

" Ние сме по-готови да поемаме повече опасности през днешния ден със личния си инвентар, защото войната се води в Украйна ", сподели Биден на 17 ноември на събитие във Вашингтон, проведено от Германския фонд Маршал на мозъчния концерн на Съединените щати.

С настъпването на зимата западните чиновници чакат понижаването на температурата да докара до мъртвило в борбите. Дали това може да докара до договаряния сред Украйна и Русия към момента беше неосезаем въпрос през ноември.

На място стартира да се появява по-конкретна главоблъсканица: Украйна и нейните поддръжници са на привършване на боеприпасите.

Няколко западни публични лица неотдавна цитираха груба статистика за артилерийски снаряди, приписана на военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати, която гласи нещо сходно: украинските оръдия изстрелват за една седмица това, което Западът може да създаде за един месец.

" В момента се води много деен спор дали отбранителната промишленост е подготвена да се засилва ", сподели Биден.

Очертаващият се дефицит е на път да наложи на практика съображения за това по какъв начин протича войната. " Това е идна полемика: до каква степен и какъв брой дълго можем да поддържаме поддръжката ", сподели Биден.

Дори отвън Украйна запасите от муниции са основен детайл от отбранителните проекти на НАТО. Някои чиновници на алианса, в това число холандският адмирал Роб Бауер, който ръководи Военния комитет на НАТО, започнаха да се питат по какъв начин забележителните нараствания на разноските, приложени откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година, не съумяха да се трансфорат в задоволителни ресурси.

И Биден твърди, че фирмите би трябвало да поемат " повече риск ", когато става въпрос за струпване на оръжия, знаейки, че държавните управления в последна сметка ще похарчат парите по този начин или другояче.
 Лидерите на Европейски Съюз желаят бързо Западните Балкани, опълчват се на съветското въздействие
Лидерите на Европейски Съюз желаят бързо Западните Балкани, опълчват се на съветското въздействие

Фон дер Лайен: Западните Балкани и Европейски Съюз, ние поемаме в една и съща посока

Балканска интервенция

Междувременно, надалеч от украинските бойни полета, ветровете на войната доближиха задния двор на НАТО на Балканите, където подкрепяните от Русия старания за дестабилизиране на региона се оказват сполучливи и заплашват да възобновят спорове в район, който към момента се възвръща от личната си война преди три десетилетия.

" НАТО се оправя добре в района, само че в този момент е изправен пред възходяща съветска интензивност ", сподели Веско Гарчевич, някогашен черногорски дипломат в НАТО и в този момент професор по интернационалните връзки в Бостънския университет.

Нещата изглеждаха добре за алианса по-рано тази година, защото районните членове Албания, Хърватия, Черна гора и Северна Македония подцениха съветските благосклонности на някои локални политици, с цел да поддържат глобите против Москва.

Все още са пресни спомените за етническия спор от 1990 година, който раздра днешна Босна и Херцеговина и подтикна етническите сръбски сили да обсадят столицата й Сараево.

" Балканите и Босна и Херцеговина имаха опит от първа ръка за това, което се случва в Украйна, и тази война удостовери значимостта на интеграцията в НАТО за Сараево ", сподели Исмет Фатих Чанчар, неотдавнашен помощник в програмата " Партньорство за мир " на Колежа по защита на НАТО.

В прилежаща Сърбия, в противен случай, политиците отхвърлиха да се причислят към НАТО или да глобяват Москва; вместо това те търсят все по-тесни връзки с Русия, базирайки се на споделено славянско завещание и православие.

Докато Сараево си спомня геноцида, осъществен от подкрепяните от Сърбия командири, сърбите си спомнят бомбардировките на тяхната столица Белград през 1999 година от самолети на НАТО.

През септември Сърбия подписа съглашение с Русия за започване на взаимни " съвещания " по външна политика, до момента в който съдействието в региона на защитата към този момент е много тясно. Сърбия се достави с изтребители МиГ, системи за противовъздушна защита Панцир-С1 и танкове от Русия, която отвори офис в сръбското министерство на защитата.

В ход, който може да разтревожи Русия, само че сигурно ще изнерви чиновниците на НАТО, Сърбия също пазари от Китай, като стана първият европейски покупател тази година на FK-3 ракетна система земя-въздух и преди този момент на китайския дрон CH-92A.

Гарчевич сподели, че Сърбия вижда Русия да залага искания за " велика Русия ", като нахлува в Украйна. Това направи сръбските водачи по-уверени в отстояването на личните си искания към области отвън нейните граници, обитаеми със сърби.

" Сърбия стана по-гласна за това, виждайки късмет да копира позицията на Русия ", сподели той.

Първият, който усеща резултата, е прилежащата Босна и Херцеговина, където деликатно уравновесеното съглашение за шерване на властта сред етническите общности, въведено след Балканските войни, в този момент е застрашено; републиката със сръбско болшинство, известна като Република Сръбска и подкрепяна от Сърбия, заплашва да се отдели.

Русия също играе роля, обучавайки полицейските сили на републиката. А през септември, преди планувана среща с съветския президент Владимир Путин, президентът на ръководената от сърбите област в Босна Милорад Додик упрекна Запада за провокирането на офанзивата против Украйна.

Мироопазващите сили на Европейския съюз в Босна и Херцеговина усилиха наличието си до повече от 1000 бойци, само че Чанчар се съмнява, че това ще има значение. " Те (ЕС) знаят, че броят на мироопазващите сили няма да е задоволителен, в случай че има проблем ", сподели той.

Борбата сред Русия и Запада в страната е и икономическа. Докато Европейски Съюз отпуска пари в брой за възобновяване след пандемията от COVID-19, Русия предлага газ с отстъпка.

" Войната в Украйна насърчи апелите в (Република Сръбска) за обособяване и раздробяване на Босна и Херцеговина, до момента в който съветският дипломат сподели, че Босна може да огледа образеца на Украйна, в случай че избере да се причисли към НАТО ", сподели Чанчар. " Русия употребява Република Сръбска и Сърбия, с цел да дестабилизира Балканите. Криза в Босна и Херцеговина, с поддръжката на Русия, може елементарно да се трансферира в Черна гора, Косово или Северна Македония.

Гарчевич сподели, че Русия вероятно ще спре да предизвиква фактически обособяване, но рискува още кръвопролития в района.

" Това е коз, който те няма да употребяват, само че ще се опитат да поддържат страната слаба и да занимават НАТО. Това е като в Кавказ и Молдова. Русия обича замразените спорове ", сподели той.

Назряващият спор сред Сърбия и нейната някогашна провинция Косово в това време наподобява всичко друго, само че не и замразен.

Сърбия се опита да смаже сепаратистко придвижване на етнически албанци в Косово през 1999 година, което провокира бомбардировките на НАТО над Белград и сътвори без значение Косово, прието от Съединени американски щати и по-голямата част от Европа, само че не и от Русия или Китай.

Сега видимо малък спор по отношение на решението на Косово да попречи на своите сръбски поданици да употребяват издадени от Сърбия регистрационни номера на коли заплашва да провокира принуждение. Това стана, откакто сръбски политици, съдии и 500 служители на реда в обитаем със сърби район на Косово напуснаха работа в символ на митинг.

В Черна гора - сътрудник на Сърбия във федерация до 2006 година, когато Черна гора разгласи самостоятелност - мнозина считат, че Русия стои зад несполучлив прелом през 2016 година, целящ да попречи на страната да се причисли към НАТО.

Въпреки сполучливото присъединение на Черна гора към алианса година по-късно, проруските и прозападните политици не престават да спорят за властта. През септември Черна гора изгони шестима съветски дипломати, до момента в който прозападният министър на защитата Рашко Коневич упрекна Русия за солидна хакерска атака против страната.

Месец по-късно съперниците му в Народното събрание гласоподаваха за отстраняването му. Запитан дали счита Русия за виновна за уволнението си, той сподели: " Оставям на вас да прецените кой ще завоюва от моето премахване ".

" Очевидно е, че Руската федерация не желае непоклатимост на Западните Балкани и това е явно от 2016 година и след присъединението на Черна гора към НАТО през 2017 година ", добави той. " Тъй като не съумя да попречи на Черна гора да се причисли, Русия възприе друга тактика, която е дестабилизиране на алианса посредством своите подставени лица в НАТО. "
 Защо всичко е умерено на западнобалканския фронт на Русия?
Защо всичко е умерено на западнобалканския фронт на Русия?

Саморуков за Фондация Карнеги: Последното нещо, от което се нуждае Русия, е още един позорен удар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР