Без да представя доказателства, джихадистката групировка Ислямска държава пое отговорност

...
Без да представя доказателства, джихадистката групировка Ислямска държава пое отговорност
Коментари Харесай

Ислямска държава пое отговорност за атаката във Виена

Без да показва доказателства, джихадистката формация " Ислямска страна " пое отговорност за офанзивата във Виена, при която бяха убити четирима души. Междувременно, край швейцарския град Цюрих бяха задържани двама млади мъже по отношение на атентата.

Засега няма доказани данни за втори нападател при ислямисткия атентат във Виена, заяви австрийският вътрешен министър Карл Нехамер. В центъра на австрийската столица починаха четири души, а причинителят беше погубен. 22 души са с прострелни и прорезни рани в болница. Десет по-леко ранени са изписани, заяви кметът на Виена.

Центърът на Виена остава блокиран от полицията. Мащабната акция на специфичните елементи и армията към момента е в ход. Властите не изключват второ нахлуване от подражател. Девет минути са лишили на полицията да обезвреждат нападателя, разгласи вътрешният министър Карл Нехамер.

" След обиска на жилището на атентатора претърсихме 18 жилища на свързани с него обвинени. Задържани са 14 души от обкръжението му ", заяви Нехамер.

Атентаторът е 20-годишен австрийски жител от албански генезис от Република Северна Македония. Бил е въоръжен с автомат Калашников с къса цев, револвер и мачете. Миналата година е наказан поради опит да се включи в „ Ислямска държава” в Сирия, и предварително освободен. „ Той съумя да заблуди властите”, сподели вътрешният министър.

" Прави усещане, че при обиска на жилището му намерихме доста доказателства за радикализирането му. Въпреки всички външни признаци, че се е интегрирал, в действителност той се е обърнал към радикалния ислям ".

Нехамер остро осъди предварителното освобождение на терориста, тъй като по думите му управляващите не са отчели радикализацията му. И настоя за промени в правосъдната система.

Според специалиста по тероризъм Николас Щокхамер нападението е било предстоящо.

" Атентатът се случи в последните часове преди карантината, когато се чака, че улиците на Виена ще опустеят. Това приказва за положително обмисляне и предварителна организация ".

Австрия разгласи тридневен печал. „ Нападението е против нашия метод на живот, против всички нас”, съобщи в послание канцлерът Себастиян Курц.

" Няма да се поддадем на омразата. Нашият зложелател не са последователите на една или друга вяра, нито пък са хора от дадена страна. Нашият зложелател са терористите и екстремистите. Те нямат място в нашето общество. Не става дума за спор сред християни и мюсюлмани или сред австрийци и мигранти. Конфликтът е сред обичащите мира и дребното, които желаят война, сред цивилизацията и варварството ".

Един от първите, които показаха съболезнованията си, беше френският президент Еманюел Макрон. „ Благодарни сме за вълната от съпричастност от целия свят, от Америка до Австралия”, съобщи Курц. Тази вечер в 19 ч. в катедралата „ Св. Стефан” ще бъде отслужена траурна литургия.

Министър Нехамер добави, че минимум един обвинен към момента се търси. И прикани жителите на града да си останат вкъщи, в случай че е допустимо, а в случай че не - да заобикалят центъра на града.

Директорът на службата за социална сигурност Франц Руф заяви на същата конференция, че се стягат граничните инспекции и че са обособени пропускателни пунктове за инспекция на коли във Виена.

„ Брутален атентат” назова канцлерът Себастиян Курц нападението. „ Атентатът е ориентиран против всички нас”, сподели той в особено послание.

“Няма да се поддадем на терористите. Ще защитим нашите полезности, метод на живот и народна власт. Но едно няма да създадем – няма да влезем в клопката на терористите. Ислямисткият тероризъм желае освен да сее гибел и ненавист, той желае да раздели нашето общество “, съобщи Курц.

Ситуацията е доста напрегната, изключително в столицата Виена, сподели още той. " Един от причинителите е погубен, само че останалите към момента се търсят. Те са професионално готови и рисково въоръжени. Това несъмнено е терористична офанзива! “, съобщи по-рано канцлерът.

Вътрешният министър Карл Нехамер заяви, че са претърсени няколко жилища, в това число и на убития нападател, където са открити оръжия и боеприпаси. Коланът с експлозиви, който е носил убитият нападател, се е оказал реплика. Има арестувани.

Все още не е ясно дали задачата на терористичния акт е била най-голямата синагога във Виена или посетителите в околните заведения в последната вечер преди наложената от среднощ карантина в Австрия.

Полицията заяви, че пукотевица е била открита след 20 ч. на шест разнообразни места в оживена част на австрийската столица към „ Шведенплатц “. Районът е отцепен, управляващите предизвестяват да го заобикалят. Училищата остават отворени, само че се предлага, децата да останат в къщи.

Според очевидци в центъра на Виена е имало доста хора. Полицията е блокирала региона. Всички са предизвестени да не напущат домовете си. Да заобикалят центъра на Виена и градския превоз, както и да не разгласяват фотоси и видеоклипове в обществените мрежи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР