Без да извърши необходимите реформи, РС Македония реално не може

...
Без да извърши необходимите реформи, РС Македония реално не може
Коментари Харесай

Кючюк: Ако РСМ не направи промените в конституцията, ще бъде отделена от Албания по пътя към ЕС

Без да извърши нужните промени, районен съд Македония действително не може да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз.

Включването на българите и други нации в конституцията е част от Френското предложение, което е европейско предложение. Това са изискванията и двете страни са ги приели, никой не слага спомагателни условия.

 

Това съобщи в изявление за БГНЕС Илхан Кючюк, президент на политическа партия „ Алианс на либералите и демократите за Европа “ (АЛДЕ) и член на Европейския парламент от групата на „ Обнови Европа “.

 

В македонското общество би трябвало да стартира тежкият спор за конституционните промени, с цел да стартира фактическото отваряне на всички глави, т.е. Република Северна Македония (РСМ) да върви по пътя си към Европейския съюз (ЕС), въз основа на дневен ред, който е новаторски.

 

„ Най-важната причина е публичният консенсус, само че не по-малко значимо е политическото единодушие. Като докладчик на Европейския парламент (ЕП) дадох нужното политическо време на управляващите в Скопие, и тук имам предвид и опозицията в това число, да намерят този консенсус да се върви по пътя към Европейски Съюз. Без да се промени конституцията, РСМ действително не може да стартира да договаря с Европейски Съюз “, безапелационен е Кючюк.

 

Той предизвести, че в случай че РСМ не направи тези промени в близко бъдеще, ще бъде разграничена от Албания, която ще продължи и ще се включи към тези страни, които ще имат ясна пътна карта, до момента в който РСМ ще остане в групата със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина – страни, които имат тежки двустранни въпроси и които имат да вземат решение въпроси, подбудени от войните в близкото минало.

 

„ От друга страна съществува геополитическото предизвикателство, дружно с това и опция, Украйна да стартира действително да договаря с Европейски Съюз, тя е страна, която получи статут на кандидат-член. Т.е. изборът е доста явен – дали РСМ желае да продължи по пътя си, посредством реформиране на обществено-социалните връзки, или ще се включи в една друга група, която няма ясна пътна карта в Европейски Съюз “, съобщи Кючюк и акцентира, че тук въпросът е напълно на македонския политически хайлайф.

 

 

Той означи, че през годините постоянно е призовавал за едно: „ Може да има тежки диспути във връзка с бюджет, обществена политика, може да се спори по въпросите на дневния ред в македонското Народно заседание, само че когато става въпрос за стратегическите цели – влизането в Европейски Съюз, тук всички би трябвало да бъдат единни, а точно да има обединяване “.

Такова обединяване, обаче, не се вижда, а в противен случай – има едно заиграване със страховете в македонското общество. „ Не, никой не слага в допълнение условия. Условията са това и двете страни са се съгласили – България и РСМ, дали своят вот са тези условия в българското, респективно в македонското Народно заседание. Оттук нататък тези контракти би трябвало да бъдат изпълнени “, безапелационен е евродепутатът и добави, че в случай че не бъдат направени нужните конституционни промени, няма съображение отчетът за РСМ да бъде гласуван в Екологичен потенциал, тъй като конституционните промени са основна причина за започване на преговорния развой.

 

Кючюк изясни, че един преговорен развой регистрира напредъка и регреса, само че в случай че не са взети под внимание предварителните условия за започването му, действително ние не приказваме в същината си за същински преговорен развой, който включва отваряне и затваряне на договаряния даже по новата методология на клъстери. „ И по тази причина сравнението с Република Турция е безусловно безпричинно. Турция договаря, дружно с това регистрира прогрес на някои неща, въпреки това има и декаданс, само че тя е в обстановка на договаряща страна, РСМ още не е почнала този развой, тя е в обстановка на скрининг “, добави той.

 

 

По отношение на българското участие в Шенген, Илхан Кючюк означи, че има две страни, които би трябвало да бъдат убеждавани – едната е Нидерландия, другата Австрия.

 

„ Австрия има истински проблем по метода, по който действа Шенгенската система – това е дълъг спор, който ще би трябвало да се води в европейските институции. Нидерландия има съответни упования и ми се коства, че политическата конюнктура, която несъмнено дава учредения за по-голям оптимизъм, е положителната първа наложителна крачка, само че не и последната “, сподели Кючюк.

 

Той счита, че е нужна съответна работа на равнище политически партии, с цел да бъде тематиката за Шенген измежду предпочитаните през идващите няколко месеца, имайки поради, че сега Нидерландия е в обстановка на служебно държавно управление.

 

Според него втората основа на нашия триумф би могъл да бъде изкарването на напред във времето на хора, които са сполучливи в нидерландското общество, хора на културата, на изкуството, хора, които се занимават с обучение, съдействали са, имат огромна добавена стойност в нидерландското общество.

 

„ Има такива български жители. Познавам значително от тях. Те могат да бъдат представители на България “, сподели евродепутатът и добави: „ Да, ние имаме своите пропуски по време на всички тези години участие в Европейски Съюз. Да, не направихме всичко по може би най-правилния метод, когато приказваме за господство на правото. Но има и прогрес, Европейска комисия го регистрира. Има предпочитание за тежки конституционни промени, които бъркат в дълбочината на правосъдната система. С тях се дава отговор на страховете на нидерландското общество “.

 

Като трети дирек той уточни дейната връзка с обществото в Нидерландия, те също би трябвало да бъдат убеждавани за какво е значимо България да не остава отвън Шенген.

 

„ Не може да стигматизираме българските и румънски жители. Те не са в по-малка степен европейски жители, те също са европейски жители “, акцентира президентът на АЛДЕ.

 

 

Спирайки се на провокациите, които Русия насочва към България и Запада в Черно море, Илхан Кючюк прикани да приказваме на един глас, което е безусловно наложително в интернационалните връзки. „ Имаме агресор и жертва. Не може България да бъде на страната на агресора и по тази причина трябват институции, които стоят устойчиво, и приказват на един глас в интернационалните връзки “.

 

Според него България би трябвало доста по-активно да огледа към Черноморската тактика.

 

„ Българската външна политика може да играе основна роля на две места – едното е в Западните Балкани, а другото – Черно море. Западните Балкани би трябвало да бъдат част от Европейски Съюз и НАТО, с цел да бъдем част от едно пространство, което подсигурява независимост, само че преди този момент мира и просперитета. Черно море е извънредно значима геополитическа част на света, изключително след протичащото се в Украйна. Трябва да създадем по този начин, че то да бъде зона, в която НАТО и Европейски Съюз имат тежката дума. Не можем да бъдем независими и не трябва да бъдем независими играчи на територията на Черно море, само че можем дружно с сътрудниците ни да бъдем важен политически фактор в една географска област, в която също имаме обичайни свои ползи. Оттам-нататък би трябвало да помислим по какъв начин да създадем по този начин, че Черно море да бъде и район, в който енергетиката и туризмът имат своето голямо значение и добавена стойност за българската стопанска система “, съобщи президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк.


Инфо: БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР