Без БСП и легитимните ѝ органи не може да има

...
Без БСП и легитимните ѝ органи не може да има
Коментари Харесай

Зафиров за срещата в НДК: Сбирка на т.нар. вътрешнопартийна опозиция, която търси легитимация на своето съществуване

Без Българска социалистическа партия и законните ѝ органи не може да има нещо свястно в лявото политическо пространство
„ Много звук за нищо. “ Така зам.-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров дефинира вчерашната среща на някогашни и сегашни социалисти в НДК.

В ефира на БСТВ той разяснява: „ Медиите го оповестиха надали не като събитието на века. В същото време в Народното събрание, където е мястото да се пазят левите хрумвания, ПГ на “БСП за България “ работеше по бюджета на страната. На първо четене на закона за удължение на бюджета имахме опция да представим нашите визии и нашето схващане за това какъв би трябвало да бъде идващият бюджет, би трябвало ли да има и в случай че няма – какви оферти би трябвало да бъдат направени сред двете четения, тъй че да не оставим следващата година страната без обществена отбрана “, изясни той.

Зам.-председателят на левицата споделя мнението, че по този начин и не е станало ясно какъв е бил смисълът на тази среща. „ За мен това беше колекция на така наречен вътрешнопартийна съпротива, която търсеше легитимация на своето битие “, съобщи той и продължи: „ Всички участници през годините по един или различен метод са били свързани с Българска социалистическа партия еднопосочно. В  качеството си на ръководители на тези партии също са се отърквали в Българска социалистическа партия, под формата на съдружни партньорства, депутатства. В последна сметка тези наши партньорства не са издържали инспекцията на времето по простата причина – с този вид партии постоянно диалогът опира до листи, водачи, избираеми места, а не за политика. Това е и повода с тях сега да тичаме в разнообразни писти “, сподели още той.

Зафиров благодари на партиите и придвижванията, които стоят до Българска социалистическа партия в тази борба. „ В момента лявото обединяване е развой, той не е спирал. Българска социалистическа партия, като най-голяма и мощна партия в лявото пространство, е обикновено да лидира този развой “, безапелационен е той.

Социалистът изясни, че е получил покана за въпросната среща, в качеството си на зам.-председател на левицата, изпратена по една от платформите. „ В същото време Костадин Паскалев изяснява, че са поканили единствено мен, само че не и ръководителя на партията, тъй като имало няколко организации, които желаят оставката ѝ. Това е абсурд и конспирация “, счита Атанас Зафиров.

По думите му има решение на Народно събрание за основаване на работна група, която към този момент работи под формата на полемики и срещи в посока консолидация на лявото пространство. „ Всеки, който желае да бъде потребен в тази работа, е добре пристигнал. Няма потребност от група самоназовали се социалисти и радетели за спасението на левицата да изземват функционалностите на груповите ни органи и да се пробват да вършат нещо, което не е тяхна работа “, сподели още той.

По отношение на подбора на хората, които участваха, Зафиров съобщи: „ Доказа се през годините, че механичният общ брой на партии не носи никакви електорални изгоди. Още повече партии, които са минали всевъзможни метаморфози. На тези среща имаше и някогашни сътрудници на Бойко Борисов и какви ли не хора. Например Мая Манолова в един от парламентите беше в коалиция с една от най-оплюващата ни част – “Отровното трио “. Социалистът даде образец и с Александър Томов и напомни случая с Татяна Дончева, при който с изключение на избираеми места, е имало искане за промяна на името на обединението.

„ На конференцията, която дадохме, беше изобличен още един мит за управлението, което гони хора от Българска социалистическа партия “, съобщи Зафиров и продължи: „ Всичките тези хора, които участваха в тази колекция с неразбираем темперамент, са напуснали по разнообразни аргументи – дали непринудено, дали изключени, само че преди настоящето управление на партията. Още преди няколко години Народно събрание излезе с апел към тези хора, които са напуснали по някаква причина партията, да се върнат. Ние просто казахме, че този апел е към момента настоящ, изключително през днешния ден “, разясни социалистът, само че посочи, че всеки член на Българска социалистическа партия, който взе участие в основаването на каквито и да е планове, разнообразни от формалната политика на левицата, завършва със своето участие в партията.

„ Миналата година по същия доста гръмък метод беше оповестено новият ляв фронт към Жан Виденов. Резултата го видяхме – 7-8 хиляди гласа “, напомни Зафиров ш добави, че без Българска социалистическа партия и без законните органи не може да има нещо свястно в лявото политическо пространство.

Зафиров дефинира като изкуствено основано напрежение медийните информации за заявления от партийни организации, които сякаш желаят оставката на водача на Българска социалистическа партия: „ То може би имаше за цел да подгрее тази среща на столетието. Имаше и още едно цел – да се опита да свика нелегитимно съвещание на Конгреса. Решението на Народно събрание е да има Конгрес през февруари, на което ще разгледаме предложенията за нова стратегия и Устав “, разяснява той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР