Без бързо членство за Киев, ЕК започва редовна процедураЕвропа да

...
Без бързо членство за Киев, ЕК започва редовна процедураЕвропа да
Коментари Харесай

ЕС дава 500 млн. евро за оръжия за Украйна

Без бързо участие за Киев, Европейска комисия стартира постоянна процедура
Европа да мисли за хранителния си суверенитет, прикани Еманюел Макрон

40% взаимозависимост от съветски газ пада до 2027 година

Европейският съюз ще отпусне 500 млн. евро за въоръжение за Киев, като част от общ пакет спомагателни ограничения в границите на над 1 милиарда евро, ориентирани както към директна икономическа помощ, по този начин и към филантропична такава за страните от Европейски Съюз, които имат директна граница с Украйна. Това стана ясно от изказването на ръководителите на Европейския съвет и Комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, и президентът на Франция Еманюел Макрон, който бе хазаин на изключителна среща на държавните и държавни ръководители на страните членки във Версай в четвъртък и петък.

Пресконференцията на европейските водачи бе предшествана от обща декларация, оповестена в ранните часове на петък, от която стана ясно, че Европейски Съюз приема кандидатурата на Украйна, само че по искане на съответни страни членки, няма да инициира бърза процедура за приемането ѝ. Вместо това Съветът на Европейски Съюз предлага на Европейската комисия да стартира подготовката на преговорна процедура с управляващите в Киев. Която в оптималния вид може да отнеме до 4 години.

Международните наблюдаващи напомнят, че измежду водещите условия за която и е да е страна да кандидатства, и да бъде призната в Европейски Съюз е вътрешно-политическа непоклатимост, резистентност на правосъдната власт и господство на закона, което не може да бъде потвърдено в страна в изискванията на война. Запознати източници настояват, че главната съпротива против невижданата мярка за ускореното приемане на Украйна в Европейски Съюз е била водена от Нидерландия, чийто министър председател Марк Рюте дойде още в сряда в Париж за диалози с френския президент Еманюел Макрон.



В изказването си от Версай европейските водачи заявяха желанието на страните членки за прекъсване на “геополитическата си взаимозависимост от Русия” и подчертаха че “либералните демокрации не могат да оцеляват единствено на правилата си” и ще работят за гарантиране на взаимната си сигурност.

“Европа стартира работа върху свалянето на зависимостта си от 40% съветски газ 2027 г.”, съобщи Еманюел Макрон, чиято страна ръководи Европейски Съюз. Той обърна внимание, че с цел да се поучи тази цел страните членки ще би трябвало да са ангажират по-активно с използването на “Зелената сделка” и прекосяването към възобновими енергийни източници.

Френския президент обърна внимание, че наложени стопански наказания против Русия основават риска от дефицит на хранителни артикули в Европа, изключително що се отнася до зърно и пшеница, които на Стария континент се внасят най-вече от двете воюващи страни.

“Освен енергийния, би трябвало да пазиме и хранителния си суверенитет - в околните 12 до 18 месеца ще бъдем съществено засегнати”, уточни Макрон, като обърна внимание, че сходни дефекти в Европа, биха имали пагубни последици в Африка, елементи от които биха били изложени на гладна гибел.
Киев е изправен пред цялостна блокада
Настъплението към Одеса продължава



Руската бронирана колона, която от 16 дни се придвижва към украинската столица Киев, в петък сутринта стартира разгръщането в четири съществени посоки, ориентирани към обкръжаването на града от север-северозапад. Сателитни фотоси, употребявани от западни медии демонстрират, че сухопътни елементи на съветската войска са навлезли в покрайнини на Киев, само че обстановката на място остава неразбираема. Същевременно бе обявено за продължаващо нахлуване на съветските въоръжени сили по Южния фронт към пристанищния град Николаев, считан за “ключът” към Одеса и окончателното задушаване на украинската търговия и експорт зад граница. На двустранна среща в Москва с президента на Беларус Александър Лукашенко, съветският водач съобщи, че вижда “положителни промени” от страна на западните позиции във връзка с спора в Украйна. Коментарът му пристигна откакто по-рано денем Англия разгласи лични наказания против 386 съветски политици, всички членове на Държавната Дума на Русия, дали своят вот за признание на независимостта на Донецката и Луганската национални републики на територията на Украйна.

Успоредно на това Москва разгласи, че стартира правосъдно произвеждане в Русия против компанията-майка на обществената мрежа “Фейсбук”, “Мета”, след оповестеното и решение да не цензурира смъртни закани против Владимир Путин или анти-руски мнения във връзка войната в Украйна.

Европа получава към 40% от потреблението си на природен газ и 25% от своя нефт от Русия, до момента в който Съединени американски щати получаваха единствено 7% от разхода си на петрола и никакъв природен газ.

Цените на суровините към този момент се покачиха поради западните наказания поради войната в Украйна. Заповедта на президента Путин влиза в действие неотложно, само че не показва кои артикули и първични материали ще бъдат наранени от рестриктивните мерки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР