Без аргументи държавата не предпочете щедрите оферти за Летище София

...
Без аргументи държавата не предпочете щедрите оферти за Летище София
Коментари Харесай

КЗК мисли като държавата: Meridiam и Strabag трябва да вземат летище София

Без причини страната не избра великодушните предложения за Летище София

© Цветелина Белутова Бързо след изборите и единствено ден откакто чу детайлните причини Комисията за защита на конкуренцията остави без почитание четирите тъжби по процедурата за концесия на летище София. Регулаторът организира съвещанието си, на което са участвали обжалващите претенденти, в четвъртък и още на идващия ден излезе с готово решение от 284 страници. Аргументите в жалбите са доста: както по оценките на личните им оферти, по този начин и към техните съперници и най-много против офертата на спечелилия. Комисия за защита на конкуренцията обаче оставя без почитание всичко.

Така регулаторът затвърждава имиджа си да мисли еднообразно с ръководещите - те не харесаха купувачите на ЧЕЗ и Нова тв и комисарите не разрешиха покупко-продажбите, в този момент любимецът на транспортното министерство е доказан от на хартия самостоятелната комисия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Загубилите кандидати ще могат да апелират пред Върховния административен съд.

Странният избор

Министерство на превоза избра за концесионер фонда Meridiam, който ще си партнира с Strabag в обединяването " СОФ Кънект " и има контракт за оператор с летище Мюнхен. Това беше чудноват избор като претендентът даде най-ниска оферта за вложения и трета по ред оферта за концесионно заплащане, а летищният оператор даже не е част от консорциума.

Не бяха дадени никакви пояснения за мотивацията на избора от страна на страната. А спечелилият излезе напред, откакто участниците с най-високо предложение за концесионно заплащане получиха доста ниски оценки на техническите си оферти - Airport de Paris и строително-инвестиционната SSB с оператор Копенхаген. Останалите два - Fraport и Манчестър, както и спечелилият, получиха пък оптималния брой точки на техническото предложение - 100, макар че бяха предложили много друг размер на вложенията. Fraport и Манчестър обаче не бяха рискови за спечелилия, защото бяха предложили по-ниско концесионно заплащане от него. Последва и масираното обжалване на търга в Комисия за защита на конкуренцията от всички изгубили претенденти.

Аргументите против спечелилия

Съществена част от жалбите е ориентирана против спечелилия. Fraport твърди, че фондът Meridiam ще бъде премахнат през 2037 година - 18 години преди приключване на периода на концесията, защото е частен капиталов фонд, който влага за авансово избран интервал, след който предстои на разпродажба и връщане на инвестицията на своите вложители. Според немския претендент, който се базира на обществено налична информация, " би било жестоко нарушаване на задачата на процедурата по възлагане на концесията, в случай че договорът се подписа с концесионер, за който е авансово известно, че ще бъде премахнат преди приключване на периода на концесията или най-малко ще претърпи основна промяна на контрола, която изисква единодушието на концедента, което не е несъмнено, че ще бъде предоставено ". Fraport вижда проблеми с дружеството-партньор, като твърди, че не е тъкмо операторът на летището в Мюнхен.

Летище Манчестър дефинира като логичен недопустимо и финансово голословно да се одобри, че участниците, които оферират вложения в размер, непосредствен до минимално условия, според критериите (600 млн. евро без ДДС) – спечелилият и Fraport, следва да получат аналогична оценка с тази на участник, който предлага размер на капиталовите планове, доста надвишаващи минимално изискваната сума (с повече от 800 млн. евро) – т.е. летище Манчестър. Или с оглед неналичието на претекстове, не излиза наяве заради каква причина предлагането на спечелилия, което е стопански най-неизгодната оферта е получило оптимален брой точки.

Друг техен мотив е, че в идейния проект за развиване на победилетя се планува строителството на Терминал 3 на запад от Терминал 2 и реализирането на строителните действия е невероятно, без да се обиден съществуващите здания, които са благосъстоятелност или се употребяват от трети лица - Авиокомпания " Хемус Ер " или " България Ер Меинтенанс ". А това ще сложи концедента в неподходящото състояние да бъде заставен да придобие тази частна благосъстоятелност по възмезден ред. Жалбоподателят сочи, че не съществуват никакви гаранции, че капиталовото желание ще може да бъде осъществено.

Airport de Paris акцентира, че липсва същинска оценителна активност, а оттова - и претекстове при оценка на техническото предложение на класирания преди всичко претендент, както и на останалите двама участника, получили оптимален брой точки – Fraport и Манчестър. Намира, че комисията не е изложила никакви причини и претекстове всъщност, които да отразяват фактически осъществена активност по оценка, нито е обосновала за какво е присъдила оптимален брой точки. Счита, че в листовете за оценяване се съдържат напълно бланкетни претекстове, които се показват в механично и безусловно преповтаряне на методите и критериите за оценяване, т.е. липсва използване на тези способи и критерии всъщност. Изтъква, че в листата за оценка за тримата гореизброени участници са вписани безусловно идентични претекстове, напълно копирани и буквално възпроизведени от методиката за оценка. Заключава, че автентичен разбор на самостоятелните оферти не е сбъднат, а комисията е подходила напълно официално.

Според тях са налице и учредения за изключване на участника победител, защото едно от сдруженията, които са изброени при прочитането на обвързващото предложение на участника (без да се уточни категорично дали взе участие като член на консорциума или като подизпълнител), е Strabag и коментира, че последното принадлежи към корпоративна и икономическа група, която е глобена за най-тежкото допустимо нарушаване на конкурентното законодателство - картел, което е съображение за изключване на Консорциума победител " СОФ Кънект " от процедурата. Позовава се на информация от интернет, съгласно която през 2015 година чешкият орган по конкуренция е наложил санкция на седем строителни сдружения, измежду които и Strabag, за неразрешено съглашение при присъединяване в публични поръчки в интервала сред 2004 година и 2008 г.

Освен това френският претендент показва, че нито един от членовете на Консорциум " СОФ Кънект " не е летищен оператор, а участникът разчита на ресурсите на трето лице. Предвид на това, че същината на концесията е обвързвана с ръководството на летището, смята, че избирането на подобен участник за концесионер е рисково единствено по себе си.

Летище Копенхаген акцентира, че от предлагането на Консорциум " СОФ Кънект " не излиза наяве по какъв начин обединяването възнамерява да съчетае отсроченото строителство и въвеждане в употреба на новия Терминал 3 към 2030 година с предвижданията си за увеличение на трафика на пасажери, преминаващи през Летище София, съвсем двойно от 6.9 млн. на 12.3 млн. пасажери годишно, в същия интервал.

Заявява още, че реализирането на строителството на Терминал 3 в препоръчани периоди (2030 г.) и с оферираните параметри " наподобява нестабилно по две групи аргументи. От една страна, чисто механически проектирането и построяването на новия терминал с повърхност от 55 хиляди кв. м. и свързването му с Терминал 2 и системите за багаж, сигурност и инспекция на пасажерите е мъчно реализуемо в късия заложен период сред осмата и десетата година от периода на концесията. От друга страна, от финансовия проект на " Соф Кънект " излиза наяве, че участникът възнамерява да разчита на кратковременен инструмент за финансиране от към 302 млн. евро за възнаграждение на първичната концесионна такса и започване на поправки действия, който да бъде рефинансиран към 7-та година от периода на концесията. Едва в хода на това бъдещо рефинансиране " Соф Кънект " планува да търси благоприятни условия за дълготрайно планово финансиране във връзка със строителството на Терминал 3 ". Т.е. няма съответни предвиждания за финансовата обезпеченост на строителството на Терминал 3, а предлага шаблонизиран и систематизиран проект за финансиране за първите седем години от периода на концесията, без да е заложил ясна вероятност какво ще се случи след този интервал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР