Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата, заяви

...
Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата, заяви
Коментари Харесай

Никола Минчев: Свободата нямаше да я има без Априлското въстание

Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата, съобщи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев на отбелязването на 146-ата година от въстанието в Копривщица.

Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, написа първата страница от героичното Априлско въстание, означи в словото си Никола Минчев. Тук гръмва първата пушка и възвестява, че българите не са покорна парадайса, а народ, който желае да е свободен, акцентира ръководителят на Народното събрание. Затова и през днешния ден тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда измежду калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои, добави той.

Изминаха 146 години откогато знамето с извезания надпис „ Свобода или гибел “ се развя над Копривщица, само че времето не избледнява спомените ни към тези дни, означи Никола Минчев. Той съобщи, че бунтовниците и мъчениците от април 1876 година не са забравени, тъй като с любовта си към жанр и Родина и със саможертвата си те са насочили погледа на света към тежкото състояние на българския народ.

Председателят на Народното събрание акцентира, че би трябвало да си припомняме подвига на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски и на плеяда други герои. Това са тези дейци на националноосвободителното придвижване, с помощта на които, по думите на националния стихотворец Иван Вазов, „ в няколко дни скрито и бавно народът порасте на няколко века “, добави Никола Минчев.

На тържествата в Копривщица участваха министър председателят Кирил Петков, народни представители, представители на локалната власт, както и голям брой жители и посетители на града.

По-рано ръководителят на Народното събрание и министър председателят поставиха цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата „ Успение Богородично “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР