Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата. Поклон

...
Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата. Поклон
Коментари Харесай

Никола Минчев: Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата

Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата. Поклон пред паметта на героите! Това съобщи в словото си ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, който се включи в тържеството отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание в Копривщица. 

Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, написа първата страница от героичното Априлско въстание, означи Минчев пред събралите се жители. Днес си припомняме и подвига на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски и на плеяда други герои, уточни още той. 

Тук гръмва първата пушка и възвестява, че българите не са покорна парадайса, а народ, който желае да е свободен. Оттук Каблешков изпраща „ Кървавото писмо “. Копривщица написа първата страница от героичната и страшна история на Априлското въстание. Затова и през днешния ден тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда измежду калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои. Изминаха 146 години откогато знамето с извезания надпис „ Свобода или гибел “ се развя над Копривщица. Времето не избледнява спомените ни към тези дни, означи Никола Минчев. 

На тържествата участва още министър председателят Кирил Петков , с който двамата поставиха цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата „ Успение Богородично “. Празника почетоха още народни представители, представители на локалната власт, както и голям брой жители и посетители на града.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР