Без 3 март нямаше да има България, нямаше да има

...
Без 3 март нямаше да има България, нямаше да има
Коментари Харесай

Костадинов: Без 3 март нямаше да има България и български народ, който да празнува 24 май

Без 3 март нямаше да има България, нямаше да има български народ, който да чества 24 май, съобщи ръководителят на парламентарната група на „ Възраждане “ Костадин Костадинов в декларация от трибуната на Народното събрание по отношение на концепцията 24 май да стане народен празник на България вместо 3 март.

Преди това Ивайло Вълчев (ИТН) описа историята на прапрадядо си опълченец Петко Милев и изиска някой да му изясни за какво 3 март е проблематична дата. Не пипайте историята, тъй като тя не е бюджет, който може да се настройки съгласно конюнктурата, прикани Вълчев.

След него думата взе Костадин Костадинов, който също описа историята на своя жанр. Той уточни, че при започване на 1878 година, откакто към този момент е подписан Санстефанският кротичък контракт на 3 март, съветските войски стартират да се изтеглят от Източна Тракия и след тях вървят кервани с бежанци, следвани от башибозук. Костадинов описа, че прапрадядо му е едно от децата, които съумяват да се спасят от клането в странджанското село Крушево, покрай границата с България. По думите му явно спасяването им е било извънредно инцидентно, тъй като те се лутат в гъстата странджанска гора няколко дни и по-късно са открити, съвсем умрели от апетит и жадност в гората, към този момент от другата страна на границата.

Само три деца оцеляват, едно от тези деца, на осем години тогава, което изгубва целия си жанр, е моят прапрадядо, който се е казвал по същият метод, както се споделям и аз – Костадин Тодоров Костадинов, уточни водачът на „ Възраждане “. Аз и още милиони българи сме на този свят и сме тук, в този момент и имаме българска страна, и имаме парламент заради една доста елементарна причина – тъй като имаше 3 март, съобщи той.

Трети март е не просто народен празник на България, той е признакът на българската независимост, той е денят на свободата, сподели Костадинов. „ Да, при нас свободата и независимостта се разграничават и някои умели, политически, нечистоплътни спекуланти си разрешават да употребяват този факт и да пипат с мазни, мръсни пръсти българската история и да се гаврят с нея. Само че истината е една и тя е доста елементарна – без значение какъв е бил статутът на българската страна след 3 март 1878 година, тя е реалност, в нея не е имало турски войски и българите, когато са били подгонени и са бягали от турските кланета, е имало къде да отидат, имали са собствен народен дом “, разяснява той.

Тази история, която описа господин Вълчев, тази история, която описвам аз, може да бъде разказана от милиони българи, по тази причина посягането на 3 март е нещо, което в действителност е „ извънредно негодническо “, разяснява ръководителят на „ Възраждане “. Той уточни, че откогато е станала ясна концепцията за смяна на националния празник, хора, с които е разговарял и са се свързали с него, приканват едно само нещо – да не „ се пипа “ 3 март. Костадинов прикани да не се позволява разделяне в обществото, предава Българска телеграфна агенция.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР