Бейкър Стрийт 221Б Шерлок Холмс Консултант-детектив 1881-1904 Това е написано

...
Бейкър Стрийт 221Б Шерлок Холмс Консултант-детектив 1881-1904 Това е написано
Коментари Харесай

Каква е мистерията с истинския собственик на дома на Шерлок Холмс

Бейкър Стрийт 221Б
Шерлок Холмс
Консултант-детектив
1881-1904

Това е написано на синята паметна табела върху красивата къща с джорджианска архитектура, в която през днешния ден се обитава Музеят на Шерлок Холмс в Лондон. В английската столица, която пази стотици исторически здания, домът на литературния воин на Артър Конан Дойл е една от най-популярните атракции.

Музеят се намира на истинския адрес от измисления дом на измисления детектив, в комплекс с жилища и офиси, решени в жанр " ар деко ".

Днес обаче " Бейкър стрийт " 221Б от ден на ден губи блясъка си, който дължи на най-известния герой против престъпността във Англия. Вместо това постройката символизира един напълно съвременен недостатък на Лондон: градът се е трансформирал в мека за парите, откраднати от елитите на корумпирани страни.

Комплексът от парцели сред номерата 215 и 237 на " Бейкър стрийт ", който се прави оценка на над 130 милиона паунда (291 милиона лева), е под контрола на мрежа секрети офшорни корпорации, които крият самоличността на притежателите си.

Къщата на Шерлок Холмс е добре известна и измежду антикорупционните деятели. Няколко организации към този момент се пробваха да стигнат до същинските притежатели на парцела. Разследване на Quartz въз основата на правосъдни документи и данни от изтеклите " Панамски досиета " сочи, че постройката принадлежи най-малко частично на един (или няколко) членове на фамилията на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.
Непробиваемият темперамент на офшорните секрети сдружения би затруднило самия Шерлок Холмс в разкриването на съответното лице от кръга на Назарбаев, което е номинален притежател на постройките.

Разследването на Quartz сочи, че измежду обвинените са дъщерята на Назарбаев - Дарига, и неговият внук Нурали Алиев. Въпреки че и двамата работят като държавни чиновници от години, те са съумели да натрупат персонално благосъстояние в размер на стотици милиони, съгласно казахстанското издание на " Форбс ".

Скандал в Белгрейвия

Корупцията в Казахстан е всеобхватно събитие. Бившата руска република, която има някои от най-богатите находища на петрол и газ в света, се подрежда на 122 място от 180 страни в показателя за корупция на " Прозрачност без граници ".

" Това е голям народен проблем. Една дребна група хора е превзела контрола върху страната, правораздавателните й органи, службите за сигурност и в този момент ги употребяват като отбрана на схемите си за персонално облагодетелстване ", споделя някогашният министър председател на Казахстан Акежан Кажегелдин. Той е работил с Назарбаев от 1994 до 1997 година, а сега е част от опозицията в заточение.

Държави като Англия улесняват на представителите на клептократичните режими от целия свят да прикриват противозаконните си капитали. Имотите на " Бейкър стрийт " са единствено дребна част от тази процедура.

В отчет от 2015 година на антикорупционната организация " Global Witness " се твърди, че собствеността на постройките е обвързвана с Рахат Алиев (бивш шурей на президента на Казахстан) и с някогашния зам.-директор на службата за защита, умрял при мистериозни условия в австрийски затвор. Юристите от " Бъртън Коупленд ", които съставляват номиналния шеф на холдинга-собственик на парцелите, изрично отхвърля изказванията за връзка с Рахат Алиев.

Дали обаче не е допустимо постройките да са благосъстоятелност на други членове на фамилията на Алиев - да вземем за пример на сина му Нурали или на някогашната му брачна половинка Дарига? От адвокатската адвокатска фирма отхвърлят да отговорят на питанията на Quartz по този въпрос.

Дарига Назарбаева е сенатор в казахстанския парламент и някогашен вицепремиер. Отдавна името й се спряга като в действителност правоприемник на татко си на президентския пост. Синът й Нурали - някогашен зам.-кмет на столицата Астана - също е обсъждан в подтекста на политическото бъдеще на Казахстан. Двамата са единствено част от цяла категория милиардери от Евразия и развиващия се свят, чийто генезис на благосъстоянието остава релативно замъглен и незнаен.

Сравнително елементарно е да разберете кои са акционерите на фамилно сдружение във Англия. Всички компании, регистрирани в страната, са задължени да разгласят в обществения указател лицата, които имат повече от 25% от собствеността. Тези акционери се преглеждат от закона като " лица със важен интерес ".

Частното сдружение с лимитирана отговорност " Фармонт Бейкър стрийт ", което се води притежател на една от постройките в едноименния комплекс, обаче е показала във фирменото си дело, че нито един от притежателите й не дава отговор на това изложение. Поради тази причина имената им остават непокътнати в загадка.

Ако документите са попълнени правилно, би трябвало да има петима или повече акционери, всеки от които държи под 24% от собствеността във компанията.

Тогава каква е връзката на Назарбаева и Нурали Алиев? Елементарно, би споделил Шерлок Холмс.

Случаят с неизползваната яхта

Годината е 2008 година, а животът на Нурали Алиев наподобява като приказка. 23-годишният (по това време) внук на президента на Казахстан е ръководител на борда на шефовете на " Нурбанк ", една от най-големите частни банки в страната. Към края на годината той е номиниран за зам.-управител на държавната Банка за развиване на Казахстан. Изглежда му липсва единствено едно нещо: доста хубава яхта.

Купува си, назовава я " Номад " и я застрахова за 2 милиона евро, излиза наяве от следствие на журналистическата мрежа OCCRP. Яхтата обаче се поврежда поради неприятното време, а Нурали по този начин и не я употребява, се споделя още в отчета на OCCRP, основан на информация от " Панамските досиета ".

Краткият живот на яхтата е задоволителен, с цел да се смени собствеността й най-малко три пъти сред разнообразни холдингови компании, регистрирани на Британските Вирджински острови. Прехвърлянето на активи към офшорни компании носи значително изгоди за богати персони от страни с нежни политически системи. Офшорките крият самоличността на притежателя и затрудняват управляващите да проследят или конфискуват собствеността му. Притежанието на активи през компания от БВО носи и данъчни облекчения.

През 2011 година Нурали продава " Номад " назад на производителя й през офшорната компания " Greatex Trade & Investment Corp ", съгласно следствието на OCCRP. През 2010-2011 година тази компания е и крайният притежател на английските сдружения, които имат парцелите на " Бейкър стрийт ".

Тези английски компании и компаниите, посредством които Нурали Алиев има яхтата, загатват едно и също име в листата със сътрудниците си - Мухамед Али Курманбаев, който в LinkedIn се самоопределя като " експерт по първокласни активи - самолети, яхти, недвижими парцели ".
Курманбаев стартира да работи за Нурали още от 2007 година и се появява в няколко офшорни компании, свързани с него. Получава юридическо пълномощие да продаде яхтата на президентския внук през юли 2011 година По същото време той е номинален шеф на трите регистрирани във Англия сдружения, които купуват парцелите на " Бейкър стрийт ". Курманбаев резервира позициите си до 2014 година
Фактът, че яхтата на Нурали Алиев и парцелите на " Бейкър стрийт " са благосъстоятелност на една и съща компания от Британските Вирджински остров едновременно, демонстрира, че Нурали е най-вероятният притежател на всички или на част от парцелите - най-малко в интервала 2010-2011 година Алиев не дава отговор на запитванията за коментар по следствието, юристът на Курманбаев също избира да резервира безмълвие.
Регистрираната във Англия компания " Greatex " е хазяин и на два парцела наоколо до Хайд парк в Лондон, един от които е продаден на офшорна компания от остров Джързи.

Приключенията на мистериозния италианец

Курманбаев не е единственият номинален шеф на фирмите, които държат парцелите на " Бейкър стрийт ". Не е и единственият шеф, обвързван със фамилията на президента на Казахстан.

През 2014 година той е сменен от италиански жител на име Масимилиано Дал'Оссо, който остава номинален шеф на трите компании до ден сегашен.

Дал'Оссо е и връзката сред " Бейкър стрийт " и майката на Нурали - Дарига Назарбаева.

53-годишният италианец има дълга и комплицирана история на връзките с първото семейство на Казахстан. През 2005 година Дал'Оссо става ръководещ шеф на немско металургично дружество, което принадлежи на Рахат Алиев (баща на Нурали и някогашен брачен партньор на Дарига Назарбаева). Съсобственик във компанията е Елнара Шоразова, втората брачна половинка на Алиев.

Италианецът е и член на борда на шефовете на австрийската компания-майка на немската компания, съгласно документи, до които Quartz има достъп. Алиев е разпитван в Малта през 2012 година от австрийския прокурор Бетина Валнер, която го проверява за присъединяване в измъчването и убийството на двама банкери в Казахстан през 2007 година

Когато пътищата на Алиев и Дал'Оссо се разделят преди 11 години, италианският управител се сближава от ден на ден с Дарига Назарбаева. По време на разпита пред австрийския прокурор Алиев разказва Дал'Оссо като персонален помощник на президентската щерка.
Австрийският правист Кристиан Лескошек, който е фамилен другар на Алиеви, удостоверява през 2012 година, че Дарига Назарбаева познава Дал'Оссо.

Тайното следствие

Случаят " Бейкър стрийт " е единствено капка в океана от тайните на лондонските недвижими парцели. Близо 86 000 здания и жилища в Лондон са благосъстоятелност на офшорни компании. По данни на " Прозрачност без граници " - имущество на стойност 4,2 милиарда паунда (9,4 милиарда лева) е притежавано от хора, чието благосъстояние има подозрителен генезис. През 2017 година организацията открива, че 90% от парцелите на " лица с висок корупционен риск " са притежавани от компании, регистрирани на Британските Вирджински острови.

Съвсем неотдавна във Англия влезе в действие нов закон, който даде право на управляващите да изискат от всяко лице пояснения за собствеността му в недвижими парцели и за метода на придобиване - в случай че има подозрения, че въпросното лице е обвързвано с тежки закононарушения и приходите му не дават отговор на цената на парцелите.

Законът към този момент беше прибавен по отношение на притежателите на две здания в Лондон на обща стойност от 22 млн. паунда (близо 50 млн. лева), за които се твърди, че са благосъстоятелност на политици от Централна Азия. Засега не е ясно дали Националната работа за битка с проведената престъпност проверява парцелите от " Бейкър стрийт ".

Досегашната лекост, с която Англия приемаше нечисти финанси, накърнява облика на страната по доста способи. Намалява способността й да оказва въздействие с " мека мощ ", заплашва националната сигурност, дава евентуална опция на непознати сили или терористични организации да перат пари, без управляващите да знаят от кое място идват финансовите им потоци.

Цените на недвижимите парцели в страната се покачват изкуствено до такива равнища, че стават недостъпни за естествените фамилии.

Някога лекар Уотсън разказва английската столица като " огромното тресавище, което неудържимо гълтам всички скитници и безделници на империята ".

Днес ролята на града като последна точка на световната офшорна система гълтам парите на разрастващите се страни, чиито политически елити прибират за себе си каймака от държавния бюджет.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР